Isak Rudberg är en samarbetsperson. Politik är ett verktyg för att få till förändringar, menar SSU:s nye facklig-politiske ombudsman.

Jo, han var nervös. Drog handen genom luggen flera gånger för att riktigt få till den. Klädseln var också uttänkt. Jeanskjorta för tryggheten och svarta jeans för properheten. Ändå. Han hade gått vidare till en andra intervju.
– Jag tackade ja utan att tveka. De ringde när jag precis skulle till en spelning med mitt band. Jag kom dit hög på adrenalin.

Det är svårt att se Isak Rudberg som nervös. Han talar lugnt. Skrattar till ibland. Säger ”det där lät som en kliché”. När han som nyanställd på SSU säger att SSU har potential höjer man inte på ögonbrynen.
– SSU är en stor politisk organisation med makt att förändra politiska frågor, som allmän visstid. En fråga som även facken är engagerade i. Otrygga anställningar gör en utsatt. Ta till exempel tjejer som sextrakasseras på sitt jobb. Säger de ifrån kan de sägas upp i ett sms. Fackligt engagerade och politiker måste samarbeta. Jag vill ge möjlighet till det.

Det går inte att missförstå. Det är det fackliga engagemanget som ligger Isak Rudberg närmast hjärtat. Det är också så han är uppfostrad. Politiken är ett verktyg. Han förstår inte alls fack som ställer sig utanför samarbeten. Medlem i Socialdemokraterna har han varit några år.
– Det är det stora politiska partiet, där det finns makt, som måste påverkas. Sen delar jag ju Socialdemokraternas värderingar så klart.
Att lägga energi på att få en centerpartist att tänka annorlunda tror han inte på. Tiden ska i stället läggas på den facklig engagerade.
– Förstår man vad facket värnar, till exempel anställningstrygghet, och att facket är en kamporganisation är man inte medlem i ett högerparti. Så
ser jag det.

Isaks bakgrund i Handels beror på hans mamma. Hon skickade in en ansökan till Ikea åt honom när han gått ut gymnasiet med inriktning på musik. Isak fick jobbet 2006. Året därefter mötte han Adnan Bozkurt, som nu arbetar på Hyresgästföreningen.
– Jag tror aldrig jag har känt mig så engagerad för någonting som efter kursen Adnan höll. Trots att jag mest gick utbildningen för att få vara ledig från jobbet. Isak klev in i Ikeas klubbstyrelse och Handels ungdomskommitté. Sedan började spelningarna rulla in och han blev aktiv i Musikerförbundet i stället.
– Vi kör fortfarande men inte professionellt.

Fakta

Isak Rudberg

Ålder: 27 år.
Familj: Bor i Rågsved med sambo My.
Aktuell med: Nyanstalld facklig-politisk ombudsman på SSU. Kommer fran LO i Stockholm där han arbetat med studiefragor. Isak har också jobbat som svagströmselektriker.