Logistik och planering är viktigt för en butik som delar utrymme med gångtrafikanterna på trottoaren. Simon Nilsson och Pernilla Johansson har kollen.

Trafiken på Sveavägen i centrala Stockholm är tät. Morgonrusningen har inte klingat av ännu. På gatan utanför butiken står en lastbil dubbelparkerad med blinkersen på. Pallar med jordsäckar och inplastade krukor lastas av på trottoaren. Gångtrafikanterna kryssar mellan höga blomstervagnar som skjutsas med precision genom den trånga butiksdörren. Innanför står Pernilla Johansson och tar emot. Hon signerar den digitala följesedeln och drar vagnarna inåt i butiken. I kassan står redan de första kunderna i kö. Det är en helt vanlig förmiddag på Blomsterlandet i Stockholm city.
– Lastning och lossning inte är tillåtet nattetid i innerstan därför kommer alla leveranser under dagen när vi har öppet. Och allt ska in och ut genom entrédörren. Så utrymmet är nog den största skillnaden mellan den här trädgårdsbutiken och en större som ligger i något köpcentrum utanför stan, säger Pernilla.

Hon parerar lastdragaren i den trånga gången. Fastnar i en hylla, backar lite, prövar igen. Kunden Birgitta går åt sidan och ger plats. Hon bor ett par gator bort, har varit hos frissan i dag och passar på att gå in i butiken för att köpa en liten påse sättpotatis. Pernilla pekar mot hyllan där potatisen finns i hörnet intill krattor och vattenkannor. Hela ena långväggen är fylld av fröpåsar. Hit kommer inte kunderna för att köpa en blomsterbukett, snarare för att de vill odla blommorna själva.
– Vi har det mesta inom trädgård, plantor, bärbuskar, krukväxter och jord. Vi är nog den enda trädgårdsbutiken i innerstan.
Simon Nilsson hjälper till att putta ut de blomvagnar om ska stå utanför butiken för exponering, bland annat en vagn fylld med små olivträd, veckans lockvara. Han tar vattenslangen som sitter på väggen innanför entrédörren och drar ut den på gatan.
Både Simon och Pernilla, liksom flera av de andra som jobbar i butiken, har gått trädgårdsutbildning på Säbyholms Naturbruksgymnasium.
– Jag gillade att odla redan när jag var liten. Trädgårdsmästare finns i släkten så det kändes som en självklar väg att gå, säger Pernilla och plockar några torkade blad från extra-prispelargonerna innan Simon är framme med vattenslangen.

Hon har jobbat tio år i butiken. Gjorde sin sista praktikperiod här och blev erbjuden jobb direkt, först som säsongsanställd, men snart som fast. Hon gillar variationerna över året. Ingen dag är den andra lik. Just nu har den mest intensiva perioden börjat.
– Så fort solen visar sig så vill folk börja påta i jorden.
Själv har hon en inglasad balkong hemma i lägenheten i Sundbyberg. Och på gården mellan husen har bostadsföretaget nyligen upprättat 30 små odlingslotter till sina hyresgäster.
– Så himla bra. Där odlar jag potatis, gurkor och kryddväxter.
Hon märker på kunderna att jordlotterna blir allt fler i och runt storstan. Det finns helt klart ett nyväckt intresse att odla sina grödor själv.

Nina Larsson, som har kassatjänst i dag håller med.
– Stadsodling har verkligen blivit stort.
Fler upptäcker hur enkelt det är fixa sina egna råvaror, tror hon. Koll hela vägen samtidigt som det är kul. Hetast just nu är frön.
– Vi har en massa chilifrösorter. Jättepopulära, många kommer hit bara för dem, säger Nina.
Hon får medhåll av Simon, som själv odlar chili. Han har ingen jordlott, inte ens en balkong, men får sina grönsaker att gro hemma i fönstret. Han har märkt att fönsterodling följer samma uppåtgående trend som odlingslådor nu när allt fler intresserar sig för egenproducerad mat.

Frön är också det stora intresset för alla turister som kommer in. Där är dock fokus på traditionella svenska ängsblommor och svensk midsommarsmak.
– Dill är efterfrågat.
Annars finns det både exotiska fikonträd och dignande citronträd att köpa i butiken, kanske mest som prydnad. En trend som är mer konstant över hela året är suget efter grön inomhusdesign. Växter som syns i inredningsmagasin får en särskild dragningskraft och paxas redan innan de kommit till butik.
– Fiolfikus och elefantöra är mycket omtyckt av inredningsexpertisen just nu och kunderna står på kö för ett exemplar, säger Pernilla
Växter som var populära på 1980-talet har kommit tillbaka stort.
– Monsteran till exempel, säger Simon och pekar på en storbladig växt.
Eller svärmorstunga. Båda mycket populära i innerstans kontor.
Pernilla lossar plasten kring en pall krukor, ställer dem på en mindre rullvagn och tar transporthissen ner. Källarplanet rymmer en stor avdelning med balkonglådor, planteringskrukor, inner- och ytterkrukor i olika storlek och form. Pernilla lyfter undan en av de största med en hand – frigolit. Lättviktsmaterial och små förpackningar efterfrågas stort.
– Många kunder bor i innerstan och kånkar varorna på tunnelbanan. Det är inte så enkelt att parkera och packa bilen utanför på gatan, även om det går.

Eftersom det är trångt och det händer mycket på liten yta är det viktigt för personalen att kunna flytta undan saker snabbt och lätt. Även om det finns truck kan det vara frestande att rycka tag i en tung säck som ligger i vägen.
– Det gäller att hålla rent i gångarna, alltid tänka ett steg framåt för att inte behöva lyfta i onödan och speciellt inte för tunga grejer, säger Pernilla som åtagit sig att bli butikens skyddsombud.
Butiken har elva fast anställda, tre på heltid och åtta som jobbar cirka 30 timmar i veckan. Beroende på behov anställs en extra under högsäsong och jobbar från februari till juni och mellan september och november. Under semestertiden då folk har sått sina frön och fått plantorna på plats är det lågsäsong.
– Det är då vi städar och fixar allt vi inte hinner annars.

Fakta

Blomsterlandet

Blomsterlandet har 51 butiker över hela landet.

Butiken på Sveavägen har anor från 1800-talet och Weibull drev blomsterhandel med fokus på odling i lokalerna från 1975. Blomsterlandet tog över 2011.

Butiken har tre heltidsanställda, åtta deltidsanställda och en säsongsanställd (varierar).

Lön enligt detaljhandelsavtalet.

Öppettider: Vardagar 10.00–19.00, lördagar 10.00–16.00, söndagar 11.00–16.00.

Fakta

Personalen på blomsterlandets fem smarta odlartips

1. Näring är a och o.
Men gödsla miljöriktigt – använd kravmärkt.

2. Välj ekologisk jord.
Mustig och mörk. Billig jord innehåller mest torv.

3. Förköp dig inte.
Börja i liten skala, utöka varje år.

4. Ingen balkong?
Odla egna kryddor, chili och tomater i fönstret.

5. Bor du i flerfamiljshus?
Kolla möjligheten att odla på gården tillsammans med grannarna.