Arbetsmiljöverket krävde i slutet av förra året att Icalagret skulle förbättra arbetsmiljön, främst för de som jobbar med att packa varor i burar och pallar som ska ut till butikerna. Ingen skulle plocka mer än fyra timmar i sträck.

Ica överklagade detta, och nu har Arbetsmiljöverket dragit tillbaka sitt krav eftersom Ica jobbar med frågorna.
– Det bästa för arbetsplatsen är att de får jobba vidare i lugn och ro. Men vi släpper dem inte helt utan följer upp senare i år. Har de inte gjort det de sagt får vi ställa nya krav, säger Mikael Syk, jurist vid Arbetsmiljöverket.

Nu utbildar arbetsgivaren alla chefer och faddrar, som lär upp nyanställda, i belastningsergonomi. De ska i sin tur sprida informationen. Lagerplatser med exempelvis tunga varor höjs upp, så att man slipper böja sig för att hämta dem. Fler ergonomiska truckar är på plats och så har man ökat rotationen mellan arbetsuppgifter.
– I dag jobbar en del bara med att plocka varor. De vill naturligtvis få lite mer varierade och kroppsbesparande arbetsuppgifter. Jag tycker att Ica arbetar åt rätt håll, men inte tillräckligt snabbt för att nå en önskvärd förändring, säger Adis Tajic, huvudskyddsombud på Icalagret.

Att nå Arbetsmiljöverkets mål om max fyra timmars plockningsarbete per dag kommer Ica dock inte att lyckas med.
– På ett lager kommer den absolut största delen alltid vara plock av varor. Men så få som möjligt ska göra det hela dagarna, alla dagarna, säger Magnus Stadig, Icas logistikdirektör.

Läs tidigare artikel!