– Vi är jätteglada att finansministern och riksdagen förstår hur viktig vår verksamhet är och att de jobbat så skyndsamt för att få till en lösning, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmissioner och ordförande för Sveriges Stadsmissioner.

Marika Markovits är en av dem som driver nätverket Ideell Second Hand. I dag träffade hon och de övriga i nätverket finansdepartementet för att återigen diskutera de nya momsreglerna för second hand-butiker som började gälla 1 januari i år. Men redan i går presenterade finansminister Magdalena Andersson ett nytt förslag om momstvånget för second hand-butiker. Butikerna blir helt momsbefriade från 1 januari 2016. I år måste de däremot redovisa moms – men de kommer att få tillbaka pengarna månadsvis. De pengar som de redan betalt får butikerna tillbaka i september.

För några anställda är dock finansministerns agerande för sent. Handelsnytt har tidigare skrivit om att anställda varslats och sagts upp. Marika Markovits vet inte hur många som eventuellt kan återanställas.

– För de allra minsta organisationerna kan hjälpen ha kommit lite väl sent. Vi har också tvingats göra omplaceringar och har anställningsstopp, säger hon.

Enligt Marika Markovits är det först vid årsskiftet som det går att säga hur momsreglerna påverkade branschen och hur många som kan få tillbaka jobben med mera.

Bakgrund

Infördes 1 januari 2015

Efter en dom i högsta förvaltningsdomstolen, direktiv från EU och tolkningar från Skatteverket tvingades ideella föreningars second hand-butiker börja betala 25 procent moms vid årsskiftet. Second hand-butiker som har flest volontärer och har öppet färre än 24 timmar per vecka har inte varit berörda av ändringarna.

Fakta

Ideell Second Hand...

är en samarbetsorganisation där Sveriges Stadsmissioner, Myrorna, Röda korset, Emmaus, Erikshjälpen, Läkarmissioner med flera ingår. Tillsammans har de 505 butiker och 2 000 anställda.