– Fast jobb med att starta upp en butik. En livsutmaning! Klart jag tackade ja, säger Helena Gau.  

Tanken var att driva en klädbutik på Borgholm, Öland. Helena Gau anställdes som butikschef. Jobbet innebar att bygga upp butiken från scratch. Det vill säga hitta lokal, måla och göra alla inköp. Helena la ner sin själ i jobbet. Hon reste från Hultsfred till Borgholm varje dag. När butiken varit öppen i någon månad bestämde sig arbetsgivarna för att stänga den – utan att förvarna Helena Gau. Plötsligt stod hon utan jobb, utan uppsägningstid och med nära 24 000 kronor för lite i lön. Dessutom fick hon inget arbetsgivarintyg, vilket hon behövde för att kunna få a-kassa.  
– När jag kontaktade personen som drev företaget sa han att jag aldrig varit anställd så hur skulle han kunna ge mig ett arbetsgivarintyg. Jag trodde att de var schysta. Men jag blev inte bara blåst rakt av, jag har också blivit hotad, säger Helena Gau.

Företaget som Helena Gau anställts av ska ha drivits av två manliga personer. Men bara den ena personen är registrerad som ansvarig på företaget. Den andra nämns inte alls. Företaget är inte registrerat som verksamt hos Skatteverket. Det är inte heller registrerat för moms eller som arbetsgivare.  Men företaget har bedrivit verksamhet och Helena Gau har varit anställd i företaget.
Anställningsbeviset är Helena Gaus räddning. För enligt LO-TCO Rättsskydd gäller det oavsett registreringar hos Skatteverket. Handels har nu via LO-TCO Rättsskydd stämt företaget i Södertörns tingsrätt. Stämningen gäller skadestånd för ogiltigt avsked samt utebliven lön och semesterersättning. Totalt är stämningen på över 300 000 kronor.

Personen som företaget är registrerat på säger att han blivit lurad.
– Jag skrev på anställningsbevis för att hon behövde dagisplats. Hon har jobbat åt min kompanjon, inte åt mig. Att han sedan stängde butiken har inte jag med att göra. Jag har också blivit blåst. Jag har lärt mig att aldrig skriva på ett papper.
– Man har ett ansvar när man skriver på ett anställningsbevis.  Vi menar att det har funnits ett anställningsförhållande med bolaget och vår klient.  Avtal har inte upprättats av någon annan anledning, säger Ulrika Edebrink, jurist på LO-TCO Rättsskydd.  

Företaget har ansökt om konkurs och beviljades detta 28 april. Det betyder att Helena Gau kan hoppas på att få pengar ur den statliga lönegarantin.
– Klart det är frustrerande. Att slippa undan genom konkurs. Och vid konkurs finns det inte chans att få skadestånd. Vad man kan få är utebliven lön, säger Ulrika Edebrink.

Handelsnytt har försökt att nå den andra arbetsgivaren utan resultat.