Arbetsgivarna på båda ställena hade hotat med stora neddragningar av de anställdas arbetstider, enligt Handels ombudsman Andreas Isaksson. Men i Västerås slutade det med att medlemmarna i genomsnitt fick mer arbetstid än tidigare.

– Arbetsgivarens uträkningar byggde på en konsultrapport. Tack vare att det fanns en klubb i Västerås som hade tid att gå igenom scheman och hitta fel och luckor kunde vi undvika stora neddragningar, säger Andreas Isaksson.

Klubbens sekreterare Anders Wåhlander satt en hel dag hos personalavdelningen och tog fram medlemmars anställningsbevis och scheman.

– Sen satt jag och ordföranden, Jonathan Thörn, långt in på nätterna och gjorde skuggscheman och kollade om det gick att flytta folk mellan avdelningarna, säger Anders Wåhlander.

Klubben på Media Markt i Västerås är ganska nystartad och hade när varslet kom bara två förtroendevalda. Deras första förhandling blev tyngre än de hade väntat sig med stora neddragningshot.

– Det är viktigt att inte gå ner sig eller gå i taket när man ser hur illa det ser ut. Det är bara ett förslag från arbetsgivaren som det går att förhandla om, säger han.

Andreas Wåhlanders tips till andra i samma situation är att för det första se till att starta en klubb på företaget om det inte redan finns.

– Det är viktigt att de som sitter i klubben vill vara där och tycker att det är intressant att komma på argument och förhandla. Dessutom ska man se till att man får rätt roll. Jag som gillar siffror är sekreterare. Man får lägga ner mycket tid men när medlemmarna är supernöjda så är det värt det, säger Andreas Wåhlander.

Ombudsmannen Andreas Isaksson hade hjälp av Västerås-fackets genomgång även när han skulle förhandla för medlemmarna i Eskilstuna.

– Där blev neddragningen av arbetstider betydligt mycket mindre än vad arbetsgivaren ville från början. I princip alla medlemmar på båda ställena har sagt ja till överenskommelserna, säger han.

 

Fakta Bakgrund

I början av februari varslade Media Markt i stort sett alla butiksanställda i landet för att kunna ändra deras anställningsgrader och scheman. 1 100 anställda på 27 varuhus berörs.