I Kristianstad är förhandlingarna avslutade. Där kommer ingen i fortsättningen att ha en tjänst på 100 proocent. I några fall har sysselsättningsgraden ökat. Men överlag är det försämringar, om än inte i samma utsträckning som i ursprungsförslaget, anser Per Sandquist, ombudsman på Handels.

I Helsingborg har några personer drabbats av minskad arbetstid.

– Vi har kommit överens lokalt. Överlag kan jag säga att det är ett antal som drabbats av minskat arbetstid men inte lika många som vi trodde från början, säger Magnus Möller, ombudsman.

I Uppsala är förhandlingarna avslutade, men i oenighet. Alla heltider utom en blir kvar. De flesta får behålla sina timmar, medan en del får gå upp i tid och andra gå ner.

– Men inte i lika stor omfattning som företagets förslag från början. Det är fortfarande inte bra, men efter de förutsättningar som finns med gällande lagstiftning så var detta den minst dåliga lösningen, säger ombudsman Lukas Ringqvist.

På varuhuset i Linköping är parterna överens. Enligt ombudsmannen Pia Elfwing blev det inga större förändringar.

Även i Borås är det klart och där blev det inga större förändringar för Handels medlemmar, men andra fick gå ner tid.

I Malmö är förhandlingarna avslutade. Alla anställda får behålla sina timmar efter att Handels kom med ett motförslag.

I Kalmar pågår fortfarande förhandlingarna. Där har facket än så länge undvikit stora neddragningar i arbetstid, enligt ombudsmannen Pierre Werbitsch.

I Norrköping har de lokala förhandlarna avslutats i oenighet vilket betyder att det blir central förhandling med Svensk Handel istället för den lokala arbetsgivaren.

Även i Skövde och Örebro pågår centrala förhandlingar.

I Göteborg är varuhuset i Torpavallen klart sedan tidigare, medan de andra två, i Bäckebol och Högsbo har gått till central förhandling. Där har flera anställda hittat nya jobb hos andra arbetsgivare.

– Det betyder att företaget har fått lite hjälp på vägen. Vi tror inte att de nyanställer till några nya på heltid, säger Peter Persson, ombudsman på Handels Göteborg.

Fakta Bakgrund

I början av februari varslade Media Markt i stort sett alla butiksanställda i landet för att kunna ändra deras anställningsgrader och scheman. 1 100 anställda på 27 varuhus berörs.