För bara några år sedan reagerade folk på öppettider till 23. Nu börjar flera matbutiker närma sig midnatt.
– Tiderna flyttas fram hela tiden och vi gillar inte trenden. Jag ser inga fördelar för de anställda med så extrema öppettider, säger Tommy Tillgren, förste vice ordförande för Handels.

Fackets motargument är främst säkerheten. Ju senare öppet, desto större risk för rån, hot och våld eftersom de anställda är färre och lite folk är i rörelse. Dessutom är det svårare att ta sig till och från jobbet med kollektivtrafiken. Alla kommuner har inte heller barnomsorg på ob-tid.
– Det blir också sämre service i butiken. Har du öppet 18 timmar är det svårt att bemanna med bra kompetens. De sista timmarna kan personalen i princip bara ta betalt, säger Tommy Tillgren.

Sena öppettider leder inte till ökad rånrisk i alla butiker, det måste bedömas från fall till fall, menar arbetsgivarna. Och det kan åtgärdas med exempelvis väktare och säkra personalutgångar.
– En handlare har inte öppet om det inte finns efterfrågan. Det är marknadens jobb att tillgodose det behovet, och lagstiftaren och arbetsmarknadens parter att se till att det blir på schysta villkor, säger Mattias Dahl, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

Men längre öppettider har inte gett de anställda bättre villkor i form av fler heltider.
– Logiskt sett borde fler timmar av öppethållande innebära större möjligheter till heltider och höga deltider, men det tillvaratas inte fullt ut i butikerna. Där finns ett jobb att göra, absolut, säger Mattias Dahl.

Fakta

Dispens krävs efter midnatt
 

Facket kan inte säga nej till långa öppettider. Det enda som hejdar är lagens förbud mot nattarbete klockan 00–05. För att hålla öppet då krävs dispens från facket eller Arbetsmiljöverket. Facket säger oftast nej, men har sagt ja till exempelvis Pressbyrån och Seven Eleven. Stänger man 23.45 eller 23.47, som Ica och Hemköp, räknar man med att hinna stängningsrutinerna och vara ute ur butiken före midnatt.

Enligt Handels policy är rimliga öppettider 8–21 på vardagar och 9–21 helger.

Internationellt sett är butikerna i Tyskland fortfarande hårda på att hålla söndagsstängt. Enligt landets grundlag är det en vilodag.