Långa jobbpass – men också långa ledigheter

 

Coop Nära

Gällivare

Öppet: 5–23, vardagar (8–23, 10–23 lördag respektive söndag).
Antal anställda: Sju inklusive chefen. När butiken började öppna klockan 5 i stället för 7 gick de anställda från 24,5 timmar/veckan till 26,5. Alla jobbar lika mycket och går på samma schema, rullande sex veckor. Alla är fast anställda. Två personer jobbar extra.
Bemanning: Butiken har ett speciellt skiftsystem och de anställda jobbar sju dagar och är lediga sju. Det finns fyra olika pass: 5–14, 5–15, 12–22 och 15–24. Börjar klockan 5 gör man max tre dagar i rad. De som är kvar till 24 städar butiken, utom på fredagar och lördagar. Vid stängning kommer en väktare.

Att hela personalstyrkan på Coop Nära i Gällivare jobbar sju dagar och är lediga sju är unikt i butiksvärlden.
– Men inget är gratis. Man är på jobbet sju dagar i rad, tidiga morgnar och sena kvällar. Det är dock värt den sammanhängande ledigheten man får. Det ger så mycket fritid och en helt annan livskvalité, säger Liselott Fors som jobbar i butiken.
Hon har en son, men eftersom sambon jobbar dagtid har de inga problem med dagislogistiken. Hon bor nära butiken och är inte i behov av att bussar ska gå. Hon är aldrig rädd på jobbet, det kommer en väktare vid stängning.

Öppnar klockan 5 gör man för att de som jobbar i gruvindustrin ska kunna handla innan de börjar arbetsdagen. Butikspersonalens skiftsystem skapades för att vara en lika attraktiv arbetsgivare som gruvan.
– Lönerna kan vi inte konkurrera med, men däremot med en ledig vecka, säger butikschefen Carina Darehed.
Nu vill hon förlänga öppettiderna till 24, men på grund av nattarbetsförbudet måste det bli 23.45. Carina Darehed tvekar, tycker det är en konstig tid att skriva i annonser och skylta med på fasaden.
– Det behöver inte vara butikerna som anpassar sig efter kundströmningen, kunderna kan också anpassa sina vanor, säger Handels lokala ombudsman Daniel P Ericsson.

”Sveriges bästa öppettider” – en slogan alla inte håller med om

 

Hemköp Skanstull
Stockholm

Öppet: 6–23.47, alla dagar året om.
Antal anställda: 60, varav 15 heltid, 45 deltid. Deltiderna ligger på 4–36 timmar i veckan. Snittet ligger på runt 20 timmar. 53 är fast anställda, 7 tidsbegränsat.
Bemanning: De första börjar 5.45, de sista slutar 24. Vid stängning jobbar två anställda och väktare. Några slipper börja 5.45 eftersom de inte kan ta sig kommunalt till jobbet så tidigt. Det vanligaste är att man jobbar två-tre kvällar och morgnar i veckan. I samband med att öppettiderna utökades fick deltidare fler timmar och personal nyanställdes.

Hemköp Skanstull är butiken med sloganen ”Sveriges bästa öppettider”. Alla håller inte med. En anställd jobbar till midnatt fem gånger i månaden. Hen jobbar gärna kvällar, men inte så sent.
– Det är läskigt att åka hem då. Fredagar och lördagar är jag inte hemma förrän halv två. Min sambo brukar möta mig vid pendeltåget. Folk handlar dessutom inget vettigt så sent. Mest chips, godis och snacks, säger hen.

Butikschefen Magnus Horn säger att det är ekonomiskt försvarbart att ha öppet så sent.
– Försäljningen sista timmen motsvarar den mellan 10–11 på förmiddagen. Det är ingen dålig timme. Vore jag butikschef i förorten skulle det inte gå att räkna hem, men vi ligger vid tunnelbanan i innerstan, säger han.

Öppettiderna är främst ett hot mot säkerheten och hälsan, menar fackklubben.
– Alla tycker det är öppet för sent, men många tycker ändå att det är bra att kunna tjäna extra ob, säger Lars-Göran Andersson i fackklubben.
Ordförande Frida Antbrink är självkritisk.
– Jag tycker generellt att vi klubbar som har de här problemen måste göra det krångligare för arbetsgivaren. Begära riskbedömningar och allt möjligt.

Täcker kvällspass med studenter

 

Ica Maxi Universitetet
Örebro

Öppet: 6–23.45, alla dagar.
Antal anställda: 89, varav 16 heltid, 73 deltid. Deltiderna ligger på 5–35 timmar, många är studenter. Alla är än så länge provanställda.
Bemanning: Tidigaste passet börjar 5. Vid stängning jobbar fem personer och städpersonal. Passen är allt mellan 3–10 timmar. Fyra av de anställda jobbar varannan vecka. Måndag-fredag jobbar de 18–24 och lördag-söndag 14–24, sen är de lediga en vecka.

Inför att Ica Maxi Universitetet i Örebro öppnade i mars försökte Handels få ledningen att hålla nere öppettiderna. Men eftersom butiken ligger i ett område med arbetsplatser där många jobbar sent anser man sig ha kundunderlaget. Och eftersom universitetet ligger nära har man inga problem att täcka kvällspassen med studenter.
– Det är svårare att få folk att jobba öppning. Ungdomar i dag går gärna inte upp på mornarna, utan jobbar hellre kväll och får ob, säger personalchef Pernilla Eskils.

Handels har ingen makt att säga nej till öppettiderna, utan drog frågan till central förhandling mest som en markering.