– Vi har haft framgång i förhandlingarna och hoppas på en fortsatt bra dialog under nästa vecka, säger Mikael Segel, ombudsman på Handels i Halmstad.

Anställda på Hembergs arbetar på lager och med att köra ut frukt och grönt till bland annat livsmedelsbutiker och restauranger.

2011 köptes Hembergs av STC Greenfood.  Nu, våren 2015, annonserade de att Hembergs skulle läggas ner. Då köpte tre anställda bolaget.  Under tiden Hembergs ingick i koncernen STC Greenfood minskade Hembergs omsättning och vinst. De senaste två åren har Hembergs gjort förluster på 7 miljoner kronor.  En stor förklaring till det är anpassningen till STC Greenfood och att resurser flyttades från Hembergs till andra bolag inom koncernen. Enligt anställda Handelsnytt pratat med har Hembergs inte tappat kunder. Men de nya ägarna hävdar att bolaget blöder och att de måste omorganisera och skära ner på personal.  
– Vi ville rädda bolaget men var tvungna att se över samtliga kostnader för att kunna göra det, säger Magnus Eriksson, en av de nya ägarna.  

När Handels och Hembergs började förhanda ville de nya ägarna på Hembergs säga upp alla anställda, totalt 21 personer enligt bolaget men förhandlingarna rör 14 fast anställda, och återanställa dem till färre tjänster – och det till en lägre lön. 
– Det skulle vara lönedumpning rakt av. Vi kan inte acceptera ett sådant agerande, säger Mikael Segel på Handels.

Förhandlingarna är inte avslutade. Men enligt Hembergs har de delvis backat om lönerna.
– Vår personal kommer att få nya arbetstider, men med bibehållen lön, säger Magnus Eriksson.

4 personer kommer dock att få lägre lön. Enligt Hembergs beror det på att chefstjänster inte längre har samma ansvar. Magnus Eriksson flaggar också för att de kommer att behöva göra sig av med två tjänster. Handels har motsagt sig förändringen av chefstjänsterna och vill avvakta att kommentera förhandlingarna ytterligare tills de är klara.

Fakta

Hembergs

Hembergs är en frukt och grönsaksgrossist. I dag har de totalt 21 anställda enligt bolaget. 14 fast anställda tillhör Handels avtalsområde.
2011 köptes Hembergs av STC Green Food. Då hade Hembergs 53 anställda. Men när STC Green Food i våras beslöt att lägga ner Hembergs hade flera förlorat jobbet och Hembergs hade totalt 21 anställda. Vid nerläggningen skulle alla anställda förlora jobben. Men 1 april 2015 köptes Hembergs av tre tidigare anställda, däribland Magnus Eriksson.  Thorbjörn Gustafsson som var vd under STC Green Food är under en övergångsperiod tillförordnande vd.