– Det handlar om en väldig orespekt mot Handels och mig som skyddsombud som ska säkerställa arbetsmiljön för de som jobbar. Värst är det för tjejerna som fick stå och frysa, säger Maria Andersson Nordström, ombudsman och regionalt skyddsombud på Handels i Luleå.

Det var på Pressbyrån i Strand galleria som temperaturen i vintras kunde sjunka ända till minusgrader. Kall luft strömmade in när dörren hela tiden öppnades. Maria Andersson Nordström förbjöd allt arbete, och la ett så kallat skyddsstopp tills situationen förbättrades. Men arbetsgivaren stängde inte butiken utan de anställda fick fortsätta jobba.

Nu stämmer Handels företagaren, som är franchisetagare till Pressbyrån, bland annat för brott mot arbetsmiljölagen. Handels kräver skadestånd på 100 000 kronor till Maria Andersson Nordström och på 150 000 kronor till facket.

Pressbyrån har i förhandlingarna med facket sagt att skyddsstoppet var ogrundat och att de inte fått tillräcklig tid på sig att åtgärda problemen. Till Handelsnytt säger företaget att man inte visste att Handels har stämt i Arbetsdomstolen, och vill inte lämna några kommentarer.

Läs tidigare artikel

Fakta

Skyddsstopp

Om arbetet innebär en fara för liv eller hälsa har ett skyddsombud befogenhet att lägga ett skyddsstopp, vilket avbryter arbetet i avvaktan på ställningstagande av Arbetsmiljöverket.