Adeline Everhag, 18 år, handels- och administrationsprogrammet, Ållebergsgymnasiet Falköping

Jag ska jobba på Willys i sommar, på brödet. I sju veckor, sen ska jag vara på inringning. Det är typ de planerna jag har, men att åka ut och resa vore kul. Jag har inget drömjobb, men att jobba i en butik och vara säljare är det som är tanken. Man får träffa människor och det är väldigt varierande.

Ahmed Bassoumi, 19 år, handelsprogrammet, NTI-gymnasiet Sollentuna

Om jag kommer in ska jag gå en YH-utbildning i exportförsäljning i två år. Annars tänkte jag kolla Axfoods traineeprogram, ”Ung i Axfood”. Jag känner att denna bransch passar mig. Att ha ett yrke där man pratar med människor och inte sitter i ett kontor och jobbar med siffror. Jag har haft praktik på olika butiker, och känner mest för kläder och livsmedel.

Louise Calberg, 18 år, handels- och administrationsprogrammet, Karlbergsgymnasiet Åmål

Jag har sommarvik på Ica Kvantum i Säffle, och ska jobba i mejeri, deli och chark. Sen får jag söka jobb, just nu orkar jag inte plugga mer. Jag trivs väldigt bra i matbutik. Man sitter aldrig still, personalen är jättebra och man träffar nytt folk hela tiden. Det blir ett väldigt socialt jobb, speciellt i en sån här liten stad. Det är gött. Jag tycker inte om att sitta still och glo in i en vägg.

Mikael Boström, 20 år, handelsprogrammet, NTI-gymnasiet Sollentuna

Jag ska söka jobb, till Bauhaus. Där tänkte jag jobba ett drygt halvår, sen ska jag söka till att bli brandman. Först gick jag elprogrammet, sen bröt jag och började på handel. Jag tänkte att det var en bred linje och att den var bra. Men jag tror inte jag ska jobba i butik i framtiden, det spritter för mycket i kroppen på mig.

Johanna Källqvist, 18 år, handels- och administrationsprogrammet, Ållebergsgymnasiet Falköping

Jag ska jobba på Nyarp, med att tillverka likkistor. Efter två veckor där har jag fått sommarjobb på ÖoB i Falköping. Halvtid, sju veckor. Det fick jag via praktiken jag hade där. Jag har inget planerat till hösten. Det man är lite orolig för är om man inte hittar ett jobb. Det vore kul att åka ut och se världen lite, men det har jag inte riktigt råd med nu. Jag har inget speciellt drömjobb utan tycker det mesta i butik är kul, att träffa kunder och hjälpa dem.