Vatten på flaska behöver man ha hemma i stora mängder när törstiga festivalbesökare invaderar butiken, konstaterar Susann Malm.

Över 50 000 brukar komma till Bråvalla festival, och kundtrycket i områdets närmaste matbutik är stundtals enormt.
– På förmiddagarna vimlar det av festivalungdomar, ofta i shorts och gummistövlar eftersom det har varit blött och lerigt båda åren. Men nästan alla är glada och trevliga, ingen fylla eller så, säger Susann Malm.

När invasionen kommer gäller det att ha rätt grejer hemma för att serva kunderna, varav de flesta bor i tält på festivalens gigantiska campingområde.
– Det går åt stora mängder vatten. Och så ravioli, sallad och färdiglagad mat plus frukostgrejer och snacks.

Butikens eget kafé säljer massor av mackor. Medan kunderna handlar eller äter kan 40 åt gången ladda sina mobiler med hjälp av elkablar som personalen dragit ut.
– Det brukar vara fullt av festivalbesökare på torget utanför. Många har musik med. Det är jätteroligt!

Susann Malm tycker att Bråvalla festival har satt fart och färg på Norrköping – och på butiken som är hennes arbetsplats sedan 25 år. Alla anställda som kan får jobba extra under de tre festivaldagarna, även hon själv som redan har heltid. På kvällarna, när de flesta Bråvallabesökare trängs framför de fem scenerna, är det lugnare. Då kan även Susann Malm hinna njuta av musiken.
– Jag brukar låta ungdomarna få gå i första hand, men förra året satt jag utanför området när Iron Maiden spelade. I år tänker jag gå in och se Robbie Williams.

Den brittiske pop-giganten med monsterhits som ”Angels” och ”Feel” har Susann Malm länge velat se live.
– Roligt att han kommer hit!

Hon har två barn i 20-årsåldern som också hänger på festivalen. Deras mor gillar all musik och ser fram emot festivalens brokiga mix. Samma kväll som Robbie Williams har de chans att se Lars Winnerbäck, Muse och Wu-Tang Clan. Resten av sommaren kommer också att fyllas av musik, men då i dansbandstakt.
– Jag tar lektioner tre-fyra gånger i veckan och åker ofta på dans med kompisar.

Höjdpunkten blir dansbandsveckan i Malung i mitten av juli. Dit kommer alla Susanns favortband:

– Blender, Sannex och Casanovas. Lite modernare bugg och fox.

Fakta Susann Malm

ÅLDER: 45 år.
JOBB: Ica Supermarket Eneby i Norrkoping.
AKTUELL: Förbereder anstormning av hungriga musikälskare från Bråvalla festival 25–27 juni.