Lena Sjöblom

När M/S Värmdö lägger till kommer Lena Sjöblom ut. Hon har hållit utkik efter den vita passagerarbåten som kommit tuffande över solglittrande fjärdar och plöjt upp svallvågor över ylande badare. I det smala inloppet hit till Möjas nordligaste brygga fick fartyget trängas med vinglande kajakpaddlare. Nu ligger det förtöjt 30 meter från Coop Nära, ett rött trähus omgärdat av blommande syrener och grönskande björkar.
Lena tar emot dagens tidningar av en matros. En stor del av året står passagerarbåtarna för alla varuleveranser, men nu på sommaren är det bara tidningarna. Allt annat kommer med en rödvit godsfärja som heter Lote.

Fast dagens leverans från Lote var det något galet med, charkvarorna som Lena Sjöblom beställt dök inte upp! Hon får ta tag i det så fort hon klarat av den lilla kundanstormning som nästan alltid uppstår när en Waxholmsbåt anländer till Långvik. Ett par sommargäster gör några småinköp och matrosen Micke passar på att bunkra upp inför sina sju dygn ombord.
– Det här är min frulle, säger han och visar upp korgen med bröd, müsli och filmjölk.
Strax därpå droppar de in en efter en, kunderna som planerat shoppingturen efter båttidtabellen för att kunna köpa tidningen. Solveig Österberg har tagit flakmoppen hit för att inhandla tv-tidningen och ”Hemmets Vecko” tillsammans med lunchmaten. Sven-Hugo Pettersson kommer i motorbåt från Storö för att köpa mandelkubb och Aftonbladet. Båda småpratar med Lena Sjöblom i kassan.
– Alla känner alla. Man snackar med grannar och vänner och håller koll på om någon är sjuk eller reser bort, förklarar Lena.

Ja, under lågsäsong är det lätt att överblicka kundkretsen på Möja som har 250 fastboende. Men nu, andra veckan i juni, håller bilden på att ändras. Skolavslutningar, sommartidtabell och midsommarvecka står för dörren, då mångdubblas befolkningen.
– En bra dag i juli omsätter vi lika mycket som under hela februari.
Öns midsommarfirande är mytomspunnet, för att inte säga ökänt. Redan på 1960-talet sjöng Cornelis Vreeswijk om Möja som scen för fyllekravaller och tältsex.
– Bilden i ”Ångbåtsblues” stämmer nog, men de senaste åren har här varit jättemånga poliser och lite lugnare. I år håller dansbanan stängt på midsommarafton, säger Lena Sjöblom.
Invasionen av friluftsfestare betyder både ökad försäljning och skärpt vaksamhet.
– Man får ta det onda med det goda. Alla håller extra koll så det inte försvinner grejer.
Alkohol är för övrigt en viktig födkrok för Konsum Möja. Huvudbutiken, som ligger i Berg i södra änden av ön, är ett av Sveriges största utlämningsställen för Systembolaget.
– Vi kan ha 100 systemkunder på en dag. Det blir många tunga lyft men lockar folk till butiken.

Plötsligt ringer telefonen i personalrummet. Det är kollegerna i Berg som sålt slut på jäst och undrar om Lena kan avvara några paket. Jodå, det går bra. Kanske kan Berg då bidra med lite fläskkarré och entrecote till Långvik för att täcka upp för den uteblivna charkleveransen? Det är ju fint grillväder.
Klockan två stänger Lena Långviksbutiken och kör sin flakmoped de sex kilometerna till Berg. Sommarbutiken i Långvik har än så länge bara öppet tre timmar per dag, så Lena delar sin arbetsdag mellan de båda ställena.
I Berg håller det röda butikshuset på att byggas ut. Konsum Möja har fått i uppdrag att sköta öns posthantering. De bygger en lokal för paketutlämning, och sedan 1 juni är det också butikspersonalen som är öns brevbärare.
– Rundan med postbilen tar en och en halv timme, berättar konsumföreningens chef Annika Karlsson som basar över de just nu fyra butiksanställda i Berg.
Hon konstaterar att allt mer av skärgårdsöns nödvändiga samhällsservice håller på att koncentreras till butiken. Som apoteksombud förser Coop öns befolkning med medicin, och butikernas två mackar håller med drivmedel åt såväl lastfartyg som fritidsbåtar och flakmoppar.

Varken Annika Karlsson eller Lena Sjöblom brukar ta semester under den hektiska sommaren. Lena, som är anställd på 27 timmar, jobbar minst heltid under högsäsong.
Tack vare sommarmånadernas goda ruljangs kan butiken – och hela ön – hålla igång även under den långa, tysta vintersäsongen.
– Sommaren är roligast, men man behöver vintern för återhämning, säger Annika Karlsson.
Hon överlämnar ett brev där konsumföreningens ordförande Gert Hansson kommenterar villkoren: ”Den dag vi vinterstänger kommer också skolan att stänga, liksom barnomsorgen, äldrevården och hemtjänsten. Det skulle göra Möja till ytterligare en före detta året runt-ö i Stockholms skärgård.”
Lena Sjöblom, som jobbat 30 år på Konsum Möja, lever mer än gärna med skärgårdens dramatiska årstidsväxlingar. Hon trivs med lugnet på höstarna då hon kan gå i skogen ensam med sina hundar. På vintern passar hon ofta på att resa bort – senast till Island med dess vulkaner och varma bad.
– Blå lagunen i snöstorm, det var härligt!
En av hennes vuxna söner bor kvar på Möja, men öns befolkning åldras och krymper.
– Man önskar att det kom fler ungdomar och nya barn. Då behövs sysselsättning. Och lite mer att roa sig med.
Hon menar under vinterhalvåret. Nu på sommaren är Möja platsen dit folk strömmar i horder för att ha roligt.

Fakta

Möja

Möja är en av de största öarna i mellersta Stockholms skärgård.
Möja har cirka 60 företag, bland annat båtvarv, butiker, fiskförsäljning, vandrarhem och krogar.
Den fasta befolkningen är cirka 250 personer.

Fakta

Konsum Möja

Möja konsumtionsförening fyller 100 år nästa år och har 650 medlemmar.

Föreningen driver en åretruntöppen butik i Berg och en sommarbutik i Långvik. Båda inom butikskonceptet Coop Nära.

Vid båda butikerna säljs drivmedel för båtar och landfordon. Huvudbutiken är ombud för Posten, Apoteket och Systembolaget.

Personalen består av tre årsanställda, varav en på heltid, och cirka 10 säsongsanställda.

Föreningen omsätter 20 miljoner kronor, varav 65 procent under juni till augusti.

Konsum Möja är den enda kooperativa butiksrörelsen i föreningen Skärgårdshandlarna, ett samarbete mellan 25 butiker i Stockholms skärgård.