– Det är sjukt tråkigt att det blivit så här, säger Björn Busch som arbetat på Hembergs i tolv år och är en av dem som sades upp.

Anställda på Hembergs arbetar på lagret och med att köra ut frukt och grönt till bland annat livsmedelsbutiker och restauranger. Sedan i våras har Hembergs nya ägare. De hävdar att bolaget måste omorganisera och skära ner på personal.
– Vi är tvungna att se över samtliga kostnader, säger Magnus Eriksson, en av de nya ägarna.  

Facket har ifrågasatt arbetsbristen. Att Hembergs gått back beror enligt de egna årsredovisningarna på anpassningen till den större koncernen STC, inte på kundtapp. STC köpte Hembergs 2011, men sålde det nu i våras.

Men de nya ägarna står fast vid att bolaget blöder. Därför ville de säga upp alla anställda, totalt 21 personer och återanställa dem till en lägre lön. Lönedumpning, hävdade Handels och lyckades rädda lönerna för majoriteten av de anställda i första förhandlingsvändan. Hembergs menade dock att de skulle behöva säga upp två anställda.

Förhandlingarna är nu avslutade och två personer sägs upp. En av dem är Björn Bush.
– Vi har mer att göra nu än tidigare. Vi har inte tappat kunder utan snarare fått fler. Behovet att säga upp är mer en förberedelse för om det går dåligt för företaget. Jag kan till viss del förstå det, men anställningstryggheten är ju som bortblåst, säger han.

Då han arbetat i tolv år på Hembergs skulle hans sista anställningsdag vara i december. Men han har redan fått nytt jobb och slutade veckan efter midsommar.

Fakta

Hembergs

Hembergs är en frukt- och grönsaksgrossist. I dag har de totalt 21 anställda. 14 fast anställda tillhör Handels avtalsområde.
2011 köptes Hembergs av STC Green Food. Då hade Hembergs 53 anställda. I våras sålde STC Green Food Hembergs till tre tidigare anställda.