Hallå där Henric Engström, ordförande i Handels avdelning Uppsala som har skrivit en debattartikel om nej till dygnet-runt-öppet på Folkes Livs!

När frågan diskuteras i sociala medier och kommentarsfält har folk åsikter om att facket har en översittarattityd, säger nej till allt och beter sig som Sveriges Cosa Nostra. Vad säger du om det?
– Det är en sorts halmgubberetorik. De som debatterar förvränger våra argument och låter debatten utgå från det. Vi undrar om deras agenda är att ifrågasätta facket snarare än att vilja ha nattöppet. Nu ville vi lyfta fram det vi faktiskt står för.

Ja-sidan framhåller att nattöppet skapar fler jobb? Är ni emot nya arbetstillfällen?
– Fler arbeten och heltider skulle vara ett tungt argument, men det finns inget som tvingar en arbetsgivare att anställa fler. Om man ser på hotell- och restaurangbranschen är jag inte säker på att det är fler arbeten och heltider där som en följd av deras sena öppettider.
– Däremot ökar risken för rån, hot och våld. Det finns också hälsorisker. Jag är ingen medicinsk expert, men kroppen är inställd på att sova nattetid, ett exempel är att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar annars. Dessutom finns inget samhällsbehov av att ha öppet, man kan inte jämföra en butik med polisen, sjukvården eller brandkåren. Jag har pluggat på universitetet i fem år. Jag behövde aldrig gå till en butik på nätterna.

Men de som jobbar sena kvällar får bra ob?
– Det är en avvägning man får göra, men vi sätter hälsa och säkerhet före möjligheten att tjäna mer ob. Frågan gäller inte bara den här arbetsplatsen. Om man gör ett undantag här sprider det sig till hela branschen.

Handels vill att butiker ska ha öppet som längst 8-21, är inte det att vrida tillbaka klockan?
– Jag tycker 8-21 är väldigt tillmötesgående. Det är kongress snart och finns det ett stort stöd för att det ska ändras finns alla möjligheter att ta upp det där. Jag är inte säker på att det finns det. Själv jobbar jag på Beijer Bygg som stänger 18 på vardagar.

Bakgrund: Ica Folkes Livs i Uppsala vill ha öppet dygnet runt. För att få det krävs dispens från nattarbetsförbudet 00-05. Handels och Arbetsmiljöverket säger nej, men butiken har överklagat till förvaltningsrätten. Man anser att behovet finns eftersom butiken ligger i ett studentområde.

Läs debattartikeln Håll Folkes nattstängt här!

Läs tidigare artikel i Handelsnytt här!