Värnamos livsmedelsinspektörer har länge varit på handlaren om bristerna i livsmedelshantering, butiksstädning och avfallshantering. Något som personalen inte varit medvetna om. Efter ett oanmält besök i går stängde inspektörerna butiken med omedelbar verkan. Enligt uppgifter i media ska det vara flugor i butiken, avfall bland frukten och kött ska ha dubbla datummärkningar. Även bilder tagna i butiken visar smutsiga utrymmen i butiken och ruttna frukter.
– Så hemskt är det inte. Då skulle vi ha reagerat, säger de anställda som inte vill gå ut med namn.

Personalen var ensamma på plats när livsmedelsinspektörerna kom. Då handlarparet är bortrest.
– Vi fick ta smällen, säger de anställda som nu jobbar med att städa butiken.

Butiken är stängd till dess att miljön godkänns av kommunen. Icas kvalitetscoacher är på plats för att stödja personalen.
– Vi lär dem livsmedelshantering, märkning och rengöring så de känner sig trygga i det, säger Mats Ovegård, kvalitetschef på Ica Sverige.

Personalen jobbar med lön enligt schema.
– Skulle butiken bli stängd under en längre tid får handlaren kalla till förhandling. Men det är inte de anställdas fel att butikens tvingas stänga. De ska ha lön oavsett, säger Tony Karlstedt, ombudsman på Handels i Växjö.

Ica har rutiner för en eventuell längre stängning.
– Vi hoppas och tror att butiken i Värnamo kommer att kunna öppna inom kort. Skulle det bli aktuellt med en något längre stängning kan schemaändring bli aktuell i den mån det är möjligt med hänsyn till regler i lag och kollektivavtal, säger Ola Fernvall, presschef på Ica.