Har du kollektivavtal på jobbet är du försäkrad i många situationer. I fyra veckor ska olika fackförbund besöka köpcentrum i bland annat Töcksfors, Långflon och Charlottenberg för att informera anställda om deras försäkringsskydd och uppmana dem att söka glömda pengar.
– Meningen är att vi ska hitta massa miljoner till folk, säger Lena Olsson som jobbar på väskaffären Adriatik i Charlottenberg, och leder projektet.

Det vänder sig till alla som jobbar i centrumen. Butiksanställda, de på restauranger och fik, väktare och lokalvårdare. Informationen ska gå ut både via stormöten och enskilda samtal.

Linda Pettersson som annars jobbar på Coop Forum i Kristinehamn, är en av dem som ska hålla i försäkringssamtalen. Redan under våren har hon haft över 300 samtal på olika arbetsplatser. Hon märker att det främst är vid föräldraledigheter och sjukskrivningar som folk inte vet att de är extraförsäkrade.
– Många tror att man måste vara medlem i facket för att täckas av försäkringarna, men det räcker med att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Det är jättemycket pengar som bara blir liggande. Det är sorgligt, men roligt när folk upptäcker det.

Fakta Försäkringar

Om arbetsplatsen har kollektivavtal omfattas man av försäkringar. De gäller oavsett om man är med i facket eller inte.

Exempel: 
En sjukförsäkring kompletterar ersättningen från Försäkringskassan från den 15:e sjukdagen.
När man är föräldraledig sätter arbetsgivaren inte in pengar till tjänstepensionen. En avtalsförsäkring betalar in 4,5 procent av lönen.
Är man över 40 år och uppsagd kan man ha rätt till avgångsbidrag på upp till drygt 47 000 kronor.

Försäkringarna söks hos Afa försäkring. Kan göras retroaktivt.

Är du medlem i Handels omfattas du av fler försäkringar, som en hemförsäkring.