Runt 100 handelsombud, fackombud och klubbordföranden från främst butiker och lager samlas i dag i Münchenbryggeriet i Stockholm för att komma fram till vilka krav man tycker ska drivas i avtalsrörelsen nästa år.
– Högre löner är en självklarhet. Jag hoppas att det kommer handla mer om trygga jobb, underbemanning, stress och låga timkontrakt. Folk mår dåligt på sina jobb, sa Martin Ångman, ordförande i Handels Stockholmsavdelning, minuterna innan konferensen startade.

Medlemmarna ska gruppvis diskutera fram vilka krav man tycker ska prioriteras. Högre lön, rätt till heltid, slopa visstid, begränsa bemanningsföretag?

Jasmine Moghim-Khah från Esprit i Bromma Blocks är en av dem som tagit sig dit.
– Jag ville se vad jag kan kräva och påverka på jobbet. Arbetsmiljön är viktig. Vi lyfter tungt och det är smutsigt. Och det här med löner. Man ska få lön för det man faktiskt gör. På mitt jobb har det hänt att folk sagt upp sitt ansvar för att de inte fått något för det. Sen tycker jag att man ska få heltid när man jobbat på samma ställe en viss tid, säger hon.
Själv jobbar hon efter snart två år i butiken 33 timmar.

Förutom i Stockholm hålls i dag avtalskonferenser i Halmstad och Växjö. Under september ska alla 19 avdelningar träffas. Till slut ska Handels sammanställa sina avtalskrav och i början på nästa år överlämna dem till arbetsgivarna.

Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson talade i Stockholm. Hon betonade vikten av att LO-förbunden samordnar sina krav eftersom arbetsgivarorganisationerna inom Svenskt Näringsliv står enade.
– Svensk Handel kan inte göra något innan de springer till Svenskt Näringsliv och frågar ”kan vi göra detta mamma och pappa”? Det är oerhört frustrerande med en sådan motpart.
– Med denna dag är kampen inför nästa avtalsrörelse inledd, sa hon från talarstolen.

Fakta Avtalsrörelsen

I avtalsrörelsen nästa år ska fack och arbetsgivarorganisationer förhandla fram nya kollektivavtal för anställda i olika branscher. 

Ett kollektivavtal reglerar bland annat löner, försäkringar och semester. 

Två av Handels största kollektivavtal gäller för butiks- och lageranställda. Fackets motpart heter Svensk Handel.