– Jag kommer absolut att jobba hela dagen gratis om jag kan. Jag har småbarn. Jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ. Klart man ställer upp, säger Ida Karlsson, som även gett pengar privat.

Katerina Lindström som också jobbar på Hemköp i Hässelby utanför Stockholm kommer att jobba halva dagen gratis.
– Jag har inte råd med mer. Men det är ett mycket bra initiativ, säger hon.

Idén att skänka lönen kommer från de anställda. Den som vill får jobba och man bestämmer själv hur stor del av lönen som ska skänkas. För varje arbetad timme ger ägaren Tomas Lindborg själv 500 kronor.
– Jag blev uppringd av personalen som ska jobba på lördag. Det gick inte att säga nej till det här. Det är en helt fantastiskt idé. Från början var 6 personer schemalagda men nu är vi 15 stycken. Jag säger inte nej till någon som vill jobba, vi får hitta på arbetsuppgifter. Jag jobbar själv gratis på lördag och skjuter till extra. Det ska bli spännande att se hur mycket vi kan få in, säger Tomas Lindborg.

Även Axfood, där de egna Hemköpsbutikerna och Willys ingår, planerar att ge pengar. Bland annat uppmanar de sina anställda att skänka pengar privat.
– Jag har ännu inte fått den uppmaningen. Företaget skänker ju även pengar och det är inget tvingade att ge privat, så det är väl vettigt, säger Lars Österberg som jobbar på Willys mejeriavdelning men också sitter i bolagsstyrelsen och den centrala fackliga gruppen på Axfood.

Kunder som pantar burkar och flaskor på Willys och Hemköp har länge kunnat skänka panten till Rädda Barnen (Willys) och SOS Barnbyar, Röda korset (Hemköp). Men nu öronmärks pengarna till flyktingkatastrofen. Butikskedjorna lovar också att själva ge motsvarande belopp. Insamlingen pågår oktober ut.
– Det här var ett snabbt beslut. Och att använda de kanaler vi redan har gjorde det enkelt. Vi kommer att utvärdera detta och se hur vi ska gå vidare, säger Claes Salomonsson, pressansvarig på Axfood.

Enligt honom har ingen anställd reagerat negativt på företagets uppmaning att skänka pengar privat. 

– Snarare finns det en stolthet att företaget bryr sig. Och ett stort engagemang hos de anställda. Det är också högst frivilligt om man vill skänka. Men vi ger information om vart man kan skänka pengar om man vill, säger Claes Salomonsson.

Fotnot: 258 Hemköp-butiker drivs av Axfood. 820 är handlarägda och är knutna till Axfood genom avtal.

Fakta

Övriga insatser i handeln

Ica Maxi i Östersund skänker fem procent av alla sina intäkter under måndagen den 7 september.

På Stadium kan kunder lämna begagnade kläder. Nu annonserar sportkedjan efter barnkläder, skor, sovsäckar och liggunderlag – som via biståndsorganisationen Human Bridge insamlingslådor – ska gå till de miljontals människor som är på flykt.

Till Svenska Dagbladet säger H&M:s kommunikationschef Kristina Stenvinkel att de arbetar med att se över vilka specifika åtgärder H&M kommer att vidta för att hjälpa till.

Fakta

100 000 människor har flytt från Syrien.

Över 300 000 människor har flytt över Medelhavet bara i år. Av dem har 200 000 flytt till Grekland och 100 000 till Italien. En tredjedel av dem är på flykt från kriget i Syrien. Källa: UNHCR.