– Det är en viktig aspekt tycker vi, men det handlar också om vilka krav och förväntningar personen har på oss som företag, säger Ikea i Umeås personalchef Torbjörn Forsberg.

Ikea i Umeå öppnar i vår och trycket på de 180 tjänsterna är stort, över 3 000 har sökt. Nu sker en första gallring. Den görs bland annat efter att den sökande betygsatt sig själv utifrån olika områden, exempelvis heminredningsintresse och försäljningsvana. Ett område är hälsa – hur man tar hand om sin hälsa på fritiden.
– Vi tycker att det är en viktig aspekt utifrån hur personen själv resonerar kring ämnet. Det handlar inte bara om personen utan också vilka krav och förväntningar personen har på oss som företag, säger personalchefen Torbjörn Forsberg.

Självskattning, som betygsättningen kallas, har inte tidigare använts av Ikea, enligt Torbjörn Forsberg
– Frågorna är ett underlag. De sökande väljer själv vad de vill fokusera på när de presenterar sig. Det viktiga är ju att träffa människorna, säger Torbjörn Forsberg.

Ikea har inte diskuterat metoden med möbelföretagets centrala fackliga grupp.
– Personligen är jag kluven till frågan om hälsa. Visst man behöver bra fysik för att kunna rotera mellan arbetet på logistik och försäljning. Samtidigt är det inte ok att ställa allt för privata frågor. Man kan göra ett jättebra jobb trots att man exempelvis inte är fysiskt aktiv på sin fritid, säger Johan Hagman, ordförande i Ikeas centrala fackliga grupp.

Om man är överviktig eller rökare – är det någon idé att söka jobb på Ikea då?
– Absolut! Sök. Jag hoppas verkligen inte att frågan ska ha den effekten. Det är bara en av flera frågor att själv fundera kring. Vi har inte fått någon negativ respons på frågan om hälsa, säger Torbjörn Forsberg.

Fakta

3 300 sökande till 180 jobb

3 300 har sökt jobb på Ikea i Umeå som ska öppna våren 2016. De närmaste månaderna kommer 1 200 personer att få komma på en personlig intervju där sökande träffar en person från Ikea. I slutändan kan upp till 180 personer få jobb. Källa: Ikea