– Det var hemskt att vara med och lämna beskedet till de anställda. De har jobbat länge och det är svårt att få jobb här, säger Anna-Karin Lilja, ombudsman på Handels i Luleå som var med när personalen informerades om nedläggningen.

Alla anställda kan få lediga tjänster på andra butiker inom kedjan, men ingen av dem ligger i närheten av Haparanda. Det är dålig lönsamhet som ligger bakom Överskottsbolagets beslut att stänga butiken.
– Trots diverse åtgärder har vi inte lyckats vända sifforna. Därför tvingas vi nu fatta detta beslut, säger Johan Sjöhagra, vd på Runsvengruppen som driver Överskottsbolaget.

Personalen är uppsagd från och med 1 oktober och uppsägningstiden löper till slutet av januari 2016 för majoriteten av de anställda.  Varuhuset kommer att vara öppet fram till 17 januari. Många har jobbat länge, sedan butiken öppnade 2008.

Det är 9 tillsvidareanställda och 2 visstidsanställda som förlorar jobben. De omfattas av en trygghetsförsäkring och samtal med varje medarbetare har inletts.

Fakta

1 500 anställda på ÖoB

Överskottsbolaget, ÖoB, drivs av Runsvengruppen. Det är en lågpriskedja med över 100 varuhus runt om i landet. Runt 1 500 personer jobbar inom kedjan.
Källa: ÖoB.

Fakta

Hög arbetslöshet i Haparanda

Arbetslösheten i hela Sverige var 8 procent 2014 medan den i Haparanda var 13, 4 procent. Haparanda är den kommun i Norrbottens län som har flest arbetslösa, både inskrivna i program och öppet arbetslösa 3,4 procent.
Källa: Arbetsförmedlingen.