– Vi är jätteledsna och oroliga inför framtiden. Det är inte lätt att få jobb inom handeln i dag. Detta är ju ett centralt beslut och ingenting vi kunnat påverka, säger en av de uppsagda som vill vara anonym.

Åhléns både lägger ner varuhus och rustar upp. Målet är att bli Sveriges bästa varuhus. De orter som inte platsar utifrån kriterierna – läge, kundunderlag och lönsamhetsutveckling – läggs ner. I dagsläget är det Hudiksvall, Enköping, Tranås och Trelleborg. 72 anställda har varslat om uppsägning och förhandlingar med facket är inledda. Nyligen stängdes även hem-butiken i Fältöversten på Östermalm i Stockholm. Och i maj lades varuhuset i Malmö-gallerian Triangeln ner.
– Det är så klart väldigt tråkigt och det har varit ett tufft beslut att fatta, säger Weronica Nilsson, PR-och informationsansvarig på Åhléns.

Varuhusen planeras att stängas februari 2016. Åhléns undersöker också möjligheterna att erbjuda jobb på andra varuhus.
– Det är inte lätt att få jobb här, så det är någonting jag är beredd att fundera på, att flytta till en annan ort, säger en anställda som nyss fått beskedet om att hen sags upp.

Maj-Britt Sandström sitter i Åhléns bolagsstyrelse som arbetstagarrepresentant och i varuhuskedjans centrala fackliga grupp. Hon säger att det är tråkigt att anställda nu drabbas men nedläggningen är trots allt förståeligt.
– Men det är så klart jättetråkigt att anställda drabbas.

Samtidigt som varuhus läggs ner satsar Åhléns på de 72 varuhus som blir kvar. Många av dem har renoverats eller byggts om, exempelvis Nacka, Linköping och Uppsala, som öppnar i november. I cityvaruhusen satsar även Åhléns på tjänster som restaurangsamarbeten.

I början av nästa år ska varuhuskedjan även börja med e-handel. Och det betyder fler jobb. Rekrytering pågår för närvarande. E-handeln kan också ge deltidare som vill ha fler timmar möjlighet till det.  E-handeln kommer att erbjuda hämtning och eventuell returlämning i butik.
– Vår tro är också att e-handeln kommer att öka försäljning i våra fysiska varuhus, och att vi kan växa ytterligare på helheten och i det är ännu fler arbetstillfällen möjliga, säger Weronica Nilsson.

Fakta

Åhléns har över 3000 anställda

De 72 anställda som varslats inkluderar både fast anställda och visstidsanställda.
De 7 anställda på Fältöversten kunde alla erbjudas nya jobb på Åhléns inom Stockholmsregionen.
Åhléns öppnade första varuhuset i Insjön 1899 och har i dag runt 3 000 anställda.
Källa: Åhléns.