– En egen enhet och lite finare tröjor var ett sätt att höja dem. De känner att de har en viktig funktion och avdelningarna får mer respekt för dem, säger Mikael Tänndal, chef för fastighet/varuplock.

Arbetet började 2008 och då var den ordinarie personalen skeptisk. Nu är Mikael Tänndal noga med att mejla när det kommer någon ny och att vara ute på avdelningarna och berätta om varför de gör detta och vad olika diagnoser innebär. Toleransen har ökat.
– Hör jag att någon varit i närheten av att trampa på en person så tar jag upp det direkt.

Motivet till att anställa personer med nedsättningar är samhällsansvar.
– När de är ute på en riktig arbetsplats växer de och känner sig som en del av samhället. När vår personal får möta personer med funktionsnedsättning ökar deras förståelse även utanför Fredells.

Alla är anställda på lika villkor, och har samma försäkringar och lön enligt Handels kollektivavtal. Skillnaden är att Fredells får ersättning från Arbetsförmedlingen för flera av dem med nedsättningar.
– Ser man detta som billig arbetskraft har man fel utgångspunkt. Att vi får bidrag är inget jag skäms för. De är ju de facto inte lika självgående och har inte alltid full produktivitet.

Att de med funktionsnedsättningar jobbar i ett eget team kan kännas uppdelat, men att sprida ut dem över avdelningar är inte så lätt.
– Man kan inte vara dyslektiker och läsa artikelregister och slå i kataloger. Det är dessutom bra att en egen enhet har ansvar för varuplocket. Innan hade den ordinarie personalen det, och kruxet var att varorna blev stående.
– Men jag kan ändå tycka att även andra avdelningar kunde ta in praktikanter.

Läs reportaget ”Här spelar en diagnos ingen roll”!

Mattias Frid, fackklubbens ordförande på Fredells tycker:

– Det är toppen att anställa folk med funktionsnedsättning. Vi från facket gick in och var lite irriterade i början över att de inte blev fast anställda.
– I dag sköts det jättebra. Varje person har sin egen plan.