Adina Savage hittar bara en av lösögonfransarna på sminkbordet. Hon sveper med blicken över golvet, under stolen. Till slut hittar hon den andra. Den har klistrat sig fast på hennes tröjärm.
– Det där händer hela tiden, skrattar hon och limmar den på modellens öga i stället.

Det är lektion för klass tre på stylistprogrammet på Plusgymnasiet i Stockholm. De har fått det påhittade uppdraget att skapa ett foto till en reklamkampanj för ett modemagasin. Eleverna sminkar och gör huvudbonader på varandra. Temat är årstider. Adina har valt vinter. Hon gillar kalla färger.
– Det ska vara en utflippad sminkning! ropar läraren till dem.

Adina och klasskamraten Nerjes Abdullahi stylar varandra. Adina börjar.
– Det ska se ut som om det har snöat på dig. Böj huvudet lite bakåt, säger hon till henne och duttar på vitt puder med en sminksvamp.
I hennes hår ska hon stoppa silversprayat björkris.

Under gymnasiets tre år lär sig eleverna styling med smink, kläder, naglar och hår. Både teori och praktik. På schemat står saker som färglära, hudvård, hur man framhäver och döljer, lösnaglar och hygien.
– Och så är det jättemycket ergonomi och sånt. Vi har pluggat arbetsmiljölagen i 100 år känns det som. Teoribiten är tråkigast. Ibland känns det som vi sitter på kemilektioner, speciellt när vi jobbar med naglar.

Det irriterar henne när folk säger att skönhetsbranschen är ytlig.
– Jag hatar när folk ser ner på oss bara för att vi går i skolan och sminkar oss. Vi läser inte ekonomi som de ”smarta”, men det här är min dröm. Det är inget som stör mig att folk vill tänka på sitt utseende.

Läraren säger att de får ta tio minuter rast, men Adina vill fortsätta styla. Steg-för-steg-foton tas under tiden. Material får de från skolan, men vill de ha något utöver det vanliga får de köpa. Adina har köpt mycket. Hon lägger många kvällar och helger på att testa olika idéer på sig själv. I helgen gjorde hon en Halloweenmålning med skräckfilmstema. Nu vill hon lära sig sminka sår.
– Fantasysminkningar är roligast. Då finns inga rätt eller fel som det gör vid till exempelvis bröllop.

Efter studenten vill hon starta eget företag och få uppdrag från privatpersoner, tv och tidningar. Att sminka tycker hon är det roligaste. Hon har alltid gillat att rita, och att sminka är som att rita på ansikten.
– Människors ansikten är min canvas kan man säga. Främsta uppgiften är att förstärka de fina dragen hos en person och det är riktigt varierande och kul.

Högsta drömmen är att jobba som make up-artist och stylist i Japan. Hon bara älskar det landet. En annan dröm är att sminka till en film.
– Eller hjälpa en kändis. Vår lärare har sminkat Will Smith och Mariah Carey. Det skulle vara jättecoolt.

Stylistprogrammet

Finns på gymnasie-, yrkes- och privata skolor. På Plusgymnasiet finns valbara kurser som ger grundläggande behörighet till högskola eller universitet. Eleverna är kostnadsfritt med i Handels.

Som stylist kan man jobba på salong, magasin, modellagenturer, åt fotografer, inom tv, skivbolag, film och teater. Man får välja ut kläder, smink och hur håret ska stylas till exempelvis modereportage, reklam och musikvideos. En del jobbar även i klädbutiker och som personal shoppers. Man kan vara egenföretagare.

Arbetsförmedlingen gör inga prognoser över stylistyrkena.

Adinas 5 vardagstips!

Sminka dig inte varje dag. Även huden behöver vila.

Fransmarkering är ett hett tips för de som inte orkar eller hinner sminka sig. Måla svart ögonskugga eller eyeliner under den övre fransraden.

Ögonbryn är ansiktets ram och ett av de viktigaste momenten. Fyll i med skugga eller ögonbrynspenna.

Vit kajal förstorar ögat och ger pigg blick medan svart kajal ger en intensivare blick och mer ”sug”. Använd inte svart kajal på små ögon. Det förminskar.

Gå efter färgcirkeln och använd kontrastfärger. Har du gröna ögon? Använd röd ögonskugga eller röda kläder. Vill man uppnå harmoni är en kall färg på ögonskuggan och varm på läppstiftet ingen hit.