När Skohuset slog upp portarna i i Punkt Gallerian i Västerås slutet på augusti var det som en kontantfri butik. Personalens säkerhet är den största anledningen.

– Alla är jätteglada för det, säger Moa Wallin som jobbar i butiken. Flera butiker har blivit rånade i närheten på sistone så det ökar vår trygghet. Sedan är det mycket jobb med kontanter också, de ska räknas och bankas.

Skohuset, med sex butiker i Sverige, har tidigare testat kontantfritt i butiken i Skellefteå. Eftersom responsen var positiv var det naturligt att göra samma sak i Västerås. Planen är att på sikt göra alla butiker kontantfria.

– Det är väldigt få kunder som sagt något om det. De allra flesta betalar med kort i alla fall, säger Moa Wallin.

Enligt ledningen för Skohuset tjänar man också pengar på beslutet, upp emot 60 000 kronor årligen i uteblivna avgifter från kontanthanteringsföretagen.