ågsäsongen som brukar pågå fram till Lucia uteblev.
– Förut såg man samma människor hela tiden, nu kommer det nya varje dag. Det är väldigt roligt, men tar mer energi. Många är ovana vid kösystemet. Sen blir det lite extra av sånt man inte gör annars, som att ringa sjukvården för att hjälpa dem med mediciner, säger Veronica Andersson som jobbar i butiken.

Många pratar engelska, men butiken har även skaffat några lexikon. Man har också köpt in varor som inte funnits i hyllorna förut. Hummus, baba ganoush, bönor, kryddor, solrosfrön och libabröd. Fler kunder leder till ökat personalbehov.
– I första taget ökar vi med 10 timmar i veckan. Det är full fart liksom, säger butikschefen Lisa Bång.

Fredriksberg i Dalarna har runt 600 året-runt-boende. Ytterligare runt 400 personer har den senaste tiden kommit till orten. De väntar på besked om uppehållstillstånd och hur många som kommer att stanna vet man ännu inte.