Nedläggningshotade Coop Extra i Degerfors räddas kvar. Det beror på att Konsum Värmland lyckats förhandla med kommunen och fastighetsägaren om bland annat mindre lokaler och en bättre trafiksituation utanför butiken.

De andra tre hotade butikerna i Kristinehamn, Deje och Karlskoga läggs ned. 17 anställda berörs, enligt ett pressmeddelande.

Eva Enström, Handels ombudsman i Karlstad åker i dagarna runt på de butiker som har fått negativa besked för att prata om turordningsregler, vilka lösningar som finns och hur förhandlingarna går till.

– Jag var i Deje nyss och blev förvånad över att det var väldigt god stämning bland personalen ändå. De förstår situationen och tycker att något borde ha gjorts för flera år sedan, säger hon.

Hon väntar på att arbetsgivaren ska göra en omplaceringsutredning Då tittar man på olika pensionslösningar, om några kan få jobb på andra ställen i koncernen, vilka som kanske fått nya jobb och så vidare. Även om det bara är tre butiker som lägger ner kan fler beröras.

– I Kristinehamn finns tre butiker som har samma turordningskrets, vilket innebär att det tyvärr kan bli så att någon i de andra butikerna får lämna plats åt någon som jobbat längre, säger Eva Enström.

Förhandlingarna kommer att starta den 26 oktober.

Konsum Värmland varslar också 30 tjänstemän om uppsägning inom den centrala administrationen. Gunilla Hallgren, förste ombudsman på Handels i Karlstad har inte hunnit sätta sig in situationen ännu men vet att flera av tjänstemännen är medlemmar i förbundet.

Fakta Bakgrund

I våras gick Konsum Värmland ut med att föreningen gått 60 miljoner back 2014 och att 11 butiker hotades med nedläggning. Efter ett antal möten med medlemmar och personal beslutades det att sju landsortsbutiker räddas kvar. Fyra butiker skulle fortfarande läggas ned, men efter ett slutgiltigt besked blev det nu bara tre.