Svensk Handels mätningar visar att handlarna ser negativt på lönsamheten, även om försäljningen går bra.  Handlarna ser inte heller positivt på nyanställningar. Men det stämmer inte enligt Statliga Konjunkturinstitutet, KI, mätningar.

KI:s oktobermätning som släpptes i dagarna visar i stället att detaljhandeln fortsätter att signalera ett betydligt starkare läge än normalt, att försäljningen och nyanställningarna ökar. Handels anser att arbetsgivarna vill svartmåla branschen iför avtalsrörelsen.

– KI redovisar ”all time high” för branschen. Det har aldrig gått så bra som nu. Då är det anmärkningsvärt att Svensk Handel redovisar motsatsen. Det är svårt att hitta ett annat argument än att de vill visa att det går dåligt för att slippa stora löneökningar, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handels.

Enligt Svensk Handels chefsekonom Jonas Arnberg beror det på att frågorna ställts på olika sätt. KI frågar hur lönsamheten sett ut medan Svensk Handel frågar om hur handlarna ser på framtida försäljning. Dessutom utesluter KI mindre företag, och det är ofta dessa som har sämre lönsamhet, skrev han på Arbetet Debatt när frågan debatterades efter KI:s septembermätning.

Men Stefan Carlén håller inte med.

– Hur man än räknar matematiskt så ska det inte kunna vara så stora skillnader, säger han.