Jag funderar på att pröva nya saker i livet efter nyår. Bland annat har jag länge haft en företagsidé som jag är sugen på att testa och undrar vilka möjligheter jag har att ta tjänstledigt från mitt nuvarande jobb för att pröva detta?
Styrbjörn

Svar: Vad spännande att du vill förverkliga din idé. Enligt lag har du möjlighet att ta tjänstledigt upp till 6 månader från ditt jobb för att pröva att starta ett företag. Grundförutsättningarna för att få ta ledigt är att du varit anställd hos din arbetsgivare de senaste 6 månaderna och att verksamheten du planerar att starta inte konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet. Du behöver ansöka minst 3 månader innan du vill vara ledig hos din arbetsgivare. Kom också ihåg att alltid få överenskommelsen om ledighet mellan dig och din arbetsgivare skriftligen där du alltid behåller ett exemplar.
Kata Blom, facklig rådgivare, Handels Direkt