Genom en kontakt via familjen fick 19-årige Kjell Karlsson i april sitt livs första fasta arbete som cykelreparatör på en cykelaffär i Forshaga. Butiksägaren behövde en ny reparatör efter att den tidigare gått i pension.

– Jag lagade cyklar, mopeder och gräsklippare. Jag började där i april och tyckte till en början att det var roligt, berättar Kjell Karlsson för Handelsnytt.

Men ganska snabbt insåg Kjell att det inte var cyklar som var hans grej. Efter en vår och en sommar i butiken bestämde han sig i augusti för för att säga upp sig. På inrådan av sin företrädare hade han vid anställningens början gått med i Handels, och nu kontaktade han förbundet för att kolla upp möjligheterna till a-kassa.

– De frågade hur länge jag hade jobbat och hur mycket jag tjänade. Då kom det fram att jag hade fått för lite lön. Det kändes inget vidare att få höra det, säger Kjell Karlsson.

Eftersom butiken hade kollektivavtal var man förpliktigad att betala ut minimilön. Detta innebär att Kjell under sin anställningsperiod fått över 16000 kronor för lite i lön och utebliven semesterersättning.

När Kjell konfronterade sin arbetsgivare med detta möttes han av totalt oförstånd.

­– Han sa åt mig att försvinna på stört. Trots att jag hade uppsägningstid kvar enligt kollektivavtalet. På ett sätt var det skönt att gå då eftersom jag inte trivdes, samtidigt hade det varit bra pengar att få jobba tiden ut, säger Kjell Karlsson.

Idag har Kjell Karlsson gått vidare. Under hösten har han påbörjat utbildning inom diagnosteknik för fordon, och just nu gör han praktik i Karlstad. Men händelsen i Forshaga lever vidare, inte minst eftersom Handels via LO-TCO Rättskydd valt att driva Kjells ärende i Arbetsdomstolen.

– De vill köra på och jag tyckte att det kändes okej. Med Handels i ryggen orkar jag driva det vidare. Jag känner att jag inte har så mycket att förlora heller, eftersom jag är medlem står Handels för kostnaden.

På frågan vad han skulle ge andra unga som är på väg ut på arbetsmarknaden för råd ger Kjell Karlsson ett rakt svar.

– Kolla upp innan vad du har för rättigheter och gå med i facket. Jag fick tipset av en arbetskamrat att gå med, men det är inte alla som har sådan tur.

Fakta: Ung på jobbet

Handels har sammanställt en rad saker som är bra att hålla koll på som ung och nyanställd inom handeln.

Frågor som tas upp är bland annat bland annat anställningsbevis, semesterersättning, minimilön och sjuklön. Läs mer här.

Fakta: Yrkar på 100 000

Det är LO-TCO Rättskydd, fackförbundens egna juristbyrå, som på uppdrag av Handels driver Kjell Karlssons ärende i Arbetsdomstolen.

Förbundsjuristen Sofie Malmkvist har yrkat på 100 000 i skadestånd för brott mot LAS, 20 000 för kollektivavtalsbrott samt lite över 33 000 i utebliven lön, semesterersättning och ekonomiskt skadestånd för Kjell Karlsson. Samtal pågår just nu mellan parterna om eventuell förlikning.