– Vi har sett oerhört mycket problem inom dessa branscher. Folk som springer från arbetsplatsen när vi kommer och människor som bor på jobbet. Inom skönhetsbranschen har det till och med förekommit prostitution, säger Conny Svensson, nationell samordnare inom kontanthandel på Skatteverket.

För att få stopp på skattefusk, svartarbetet och de oklara anställningsformerna där människor utnyttjas vill Skatteverket införa krav på en så kallad personalliggare. Kravet ska ställas på företag inom partihandel med livsmedel, kropps-och skönhetsbranschen samt bilverkstäder.

Kravet innebär att anställda måste registrera sina arbetstider. Skatteverket kontrollerar sedan att de stämmer med avtal och löner.
– Vi hoppas och tror att regeringen ska införa kravet på personalliggare så fort som möjligt, säger Conny Svensson på Skatteverket.

Enligt honom kan det röra sig om att företag mörkar halva sin inkomst för Skatteverket. Runt 600 miljoner kronor i skatteintäkter försvinner.
– Lönekostnader är en stor utgift för företagen.

Handels tycker att Skatteverkets förslag är bra.
– Det är bra att Skatteverket arbetar med att få bort svartarbete och utnyttjande av arbetskraft. Då tvingas företagen antingen göra rätt för sig eller lägga ner sin verksamhet, säger Thomas Holm, ombudsman på Handels med ansvar för partihandeln.

I dag finns krav på personalliggare i frisör-, tvätteri- och restaurangbranschen. Det har gett resultat och minskat svartarbetet, menar Skatteverket.

Bakgrund

På regeringens uppdrag

Regeringen gav Skatteverket i uppdrag att se över vilka fler branscher som skulle behöva ha personalliggare därför att det i dag förekommer svartarbete och oklara anställningsförhållanden. Det har Skatteverket nu gjort. Områdena är partihandel med livsmedel, kropps-och skönhetsbranschen samt bilverkstäder. Förhoppningen är att detta ska införas så snabbt som möjligt.

Krav på personalliggare inom frisör-, tvätteri- och restaurangbranschen infördes för åtta år sedan.