– Jag tycker att det ska vara ett krav att man måste få rotera på arbetsuppgifterna, som det ser ut nu är det många som bara får plocka. Det skulle spara på kroppen, ge bättre arbetsmiljö, och man skulle få lära sig fler arbetsuppgifter, säger Mohamed Mokhtar, som jobbar på Storesupport.

I vår går bemanningsavtalet mellan de 14 LO-förbunden och arbetsgivarna Almega Bemanningsföretagen ut. Bemanningsanställda inom Handels och ombudsmän träffades på konferens i Stockholm i slutet av förra veckan för att prata om vilka frågor som är viktigast inför det nya avtalet.

Kraven från Handels medlemmar tar sedan ombudsmännen med sig till LO-gruppen där förslagen från alla förbund till slut ska bli ett par gemensamma krav. Först efter det börjar förhandlingen med Bemanningsföretagen.

Medlemmarna enades om tre krav: Rotation, friskvård och månadslön om man jobbar på samma ställe kontinuerligt.

– Jag vill ha månadslön för att kunna köpa ett hus, en hund och allt det där. När du inte vet vad du kommer att tjäna nästa månad är det svårt att få bolån till exempel, säger Süleyman Talayhan, som jobbar på Arena Personal.

Friskvård finns som en förmån på en del bemanningsbolag, som till exempel Adecco. Medlemmarna tyckte att det borde finnas i avtalet så att alla har rätt till det. Många bemanningsanställda har tunga jobb och kan behöva träffa exempelvis en naprapat eller massör.

FAKTA Bemanningsbranschen

Siffror för 2014.

65 500 helårsanställda

134 100 personer jobbar inom bemanning, men i helårsanställningar är det 65 500, eftersom många jobbar deltid.

40 procent är arbetaryrken, resten tjänstemän.

Cirka 600 verksamma företag, varav 503 har kollektivavtal.

De sju största företagen står för 90 procent av branschen.

Handels har 2 000 medlemmar som är bemanningsanställda.

Källa: LO