– Det känns overkligt, men jag är jätteglad. Jag är så tacksam för att jag befinner mig i det här fackliga sammanhanget. Jag har växt oerhört som människa av det. Jag brinner verkligen för det här, säger hon.

Fackligt engagerad blev Elin Kramer när en kollega på jobbet råkade ut för en olycka. Hon tyckte inte det sköttes på ett bra sätt, ringde facket och blev medlem. Sedan dess har hon kämpat för de anställda på Procurator, som säljer arbetskläder och skyddsutrustning men också kaffe och kakor på nätet.
– Jag har stångats mycket. Vi har haft flera chefer och för varje chef har jag fått tala om vad facket är, vad facket gör och så, säger Elin Kramer som numer är klubbordförande.

Att Elin Kramer kämpat intygar hennes kollegor, som är de som nominerat henne till LO:s pris Årets Fackliga Hjältedåd. De arbetskamrater Handelsnytt pratat med säger alla att ”Elin har ett enormt engagemang” och ”hon har verkligen gjort jättemycket för oss”. 

Den sista tiden har varit extra tufft för Elin Kramer och hennes kollegor. För ett tag sedan varslades hela lagret om uppsägningar. Och nu står det klart att företaget flyttar lagret till Jönköping – och att verksamheten där läggs ut på entreprenad. Därmed kan ingen anställd erbjudas arbetet på nya lagret.
– Det har varit tufft. Det drabbar alla. Men jag har företrätt medlemmarna och de har verkligen gett mig både mod och styrka, säger Elin Kramer som endast kunde rädda en medlem som fick en omplacering i butiken.

Andra nominerade till Årets Fackliga Hjältedåd är Kommunals lokala ungdomskommitté i Västra Blekinge, för att de sett till att alla elever i årskurs 9 fått facklig information. Byggnads ungdomskommitté i Blekinge är nominerade för att ha skapat ett nätverk mellan samtliga gymnasieskolor i Blekinge. Aidan och Erik Gribble Jansson, Byggnads, är nominerade för sin kamp att utrusta elever vid Byggnadsprogrammet i Örebro med vinterkläder och skor under deras 16 veckors långapraktik.

Fakta

Tidigare pristagare:

2014: Mathias Westbrand Emilsson (Hotell och Restaurang)
2013 Personalklubben på Logent i Norrköping (Transport)
2012 Katja Ojanne (Hotell och Restaurang)
2011 Matilda Olofsson (Kommunal)
2010 Reband Raza (Handels)

Fakta

Vinnare utses 19 november

Vinnarna utses av en jury bestående av Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, Helen Pettersson, ordförande på ABF och SSU:s ordförande Philip Botström. Priset delas ut varje år för att uppmärksamma någon eller några under 30 år som gjort en viktig facklig insats under året.
Priset delas ut den 19 november på LO:s ungdomsforum och är ett vandringspris i form av en skulptur i betong av konstnären BIP (Britt Ingrid Persson).