Det var under en inspektion i september som problemen uppdagades av Handels regionala skyddsombud.

De fyra anställda var ofta sjuka vilket misstänks vara kopplat till det antimögelmedel som jackorna besprutas med.

– Kläderna kommer från utlandet och fraktas hit i containrar. Det behandlas för att de inte ska förstöras. Uppackningen sker inte i butiken, utan på annan plats. Men medlet sitter kvar vilket har skapat en oro bland personalen att det är förklaringen till att de blivit sjuka, säger Susanne Pohjola på Handels i Malmö.

Efter inspektionen i september upprättades en handlingsplan där handlaren lovade att undersöka kläderna och att även utföra mätningar av luften i butiken.

Men vid ett återbesök i oktober fanns problemen fortfarande kvar. Därför har Handels nu skickat in en så kallad 6:6a anmälan till Arbetsmiljöverket, det vill säga krav på skyndsamma åtgärder.

– Vi har en bra dialog med butiksägaren. Men det har inte hänt så mycket som vi hade hoppats på, därför gjorde vi anmälan. Våra medlemmar ska inte behöva bli sjuka på jobbet, säger Susanne Pohjola.

Fakta. Kemikalier i kläder

Kemikalier används ofta i tillverkning och behandling av kläder. Det kan handla om blekning, färgning eller att uppnå olika funktioner så som att flam- och mögelskydda, impregnera eller behandla antibakteriellt.

Det är företagen som bär ansvar för att kläderna inte ska skada människors hälsa. Lämpliga åtgärder kan till exempel vara ökad ventilation, samt att lufta kartongerna innan uppackning och att erbjuda personalen skyddshandskar.