Sepideh Bazari hoppade på den nio månaders frisörutbildningen i Göteborg för att den var billigare än andra, låg mitt i stan och hade fått bra omdömen på en studentsida. Hon missade att skolan inte var godkänd.
– När jag valde visste jag helt ärligt inte om att det fanns skolor som var icke godkända. Efter ett tag insåg jag att lärarna inte var pedagoger utan kompisars kompisar. Redan efter två månader fick vi börja jobba i skolans salong. Vi hade 5-6 kunder per dag och fungerade som gratis arbetskraft. Det var så oseriöst det kan bli, säger hon.

Går man en frisörutbildning som inte är godkänd av Handels och Frisörföretagarna kan man inte ta gesällbrevet. Och det är bara så man blir behörig frisör. Reglerna har funnits sedan 2008 för att rensa upp i utbildningsbranschen.
– Det började poppa upp skolor överallt, mer eller mindre seriösa. Skolor som kostade massa pengar påstod att man blev färdig frisör på några veckor. Vi vill att alla ska vara behöriga för att garantera hantverket och yrkesstoltheten, säger Ewa Björkman, ombudsman på Handels med ansvar för frisörområdet.

Och branschen anser sig ha fått ordning på utbildningarna.
– Vi kan se att oseriösa skolor försvunnit. Men vi kan inte förbjuda någon att starta en utbildning. Det är upp till eleverna att kontrollera att den är godkänd, säger Staffan Westman, vice vd på Frisörföretagarna.

Sepideh Bazari gick bara på skolan i fem månader. Klassen har polisanmält den för falsk marknadsföring. Nu har hon kommit in på en godkänd frisörutbildning. Det kostar henne ytterligare 140 000 kronor och mer tjänstledigt från jobbet.
– Var påläst, det vill jag säga till andra som vill bli frisörer. Det är viktigt att gå en godkänd skola. Det garanterar bara en sån sak som att vara försäkrad under utbildningen.

Fakta

Behörig frisör är den som har gesällbrev. Det ger bland annat högre lön. För att få göra provet måste du gått en godkänd utbildning eller varit trainee.

Alla frisörprogram på gymnasiet är godkända av Skolverket. Även privata frisörutbildningar kan godkännas, men då av Frisörernas Yrkesnämnd, FYN, som består av Handels och Frisörföretagarna.

Utbildningen måste uppfylla vissa kriterier, bland annat behöriga lärare, försäkrade elever och anpassade lokaler. 

Här hittar du de tio godkända privata skolorna i Sverige!

Tre vägar att bli behörig frisör
1. Går du frisörprogrammet på gymnasiet ska utbildningen följas av 3 000 timmar färdigutbildning på en salong, vilken är en slags avlönad praktik. Salongen måste ha kollektivavtal. Efter det kan du göra gesällprovet.
2. Går du en privat frisörutbildning måste den vara godkänd av Handels och Frisörföretagarna. När den är klar ska du gå 3 000 timmar färdigutbildning hos en frisör. Salongen måste ha kollektivavtal. Sen är du redo för gesällprov.
3. Har du ingen utbildning kan du vara trainee hos en behörig frisör i 5 000 timmar och sen göra gesällprov.