Konsum Värmland lägger ner tre butiker. På två av dessa, Coop Konsum Skogsgatan i Kristinehamn och Coop Konsum Skranta i Karlskoga, finns gemensamma turordningslistor med andra butiker. I Kristinehamn får alla på butiken på Skogsgatan behålla jobbet. I stället får sex personer i en annan butik på orten sluta.

– De som jobbade på Skogsgatan har alla lång anställningstid och får börja på Vintergatan. Och de unga som inte har jobbat så länge där blir uppsagda, säger Eva Enström, ombudsman på Handels avdelning i Karlstad.

På butiken i Karlskoga var det från början samma situation. Där skulle tre personer bli uppsagda, varav två på andra butiker än den som lägger ned.

– Två har nu blivit erbjudna fasta tjänster i Degerfors som ligger på pendlingsavstånd. Den tredje har fått ett vikariat, så det löste sig rätt bra till slut, säger Malin Bergvall, förste ombudsman på Handels avdelning i Örebro.

Konsum Värmland stänger också butiken i Deje den 6 november. Där blir sju personer, inklusive butikschefen uppsagda på grund av arbetsbrist.

Ombudsmannen Eva Enström hoppas att anställda som blivit uppsagda både i Deje och Kristinehamn ska kunna omplaceras i Konsum Värmlands andra butiker.

– Det är redan ett par stycken som fått långtidsvikariat på andra ställen. Andra skulle kunna få gå i pension lite tidigare. Det är först i februari-mars, när allas uppsägningstider gått ut, som vi kan se exakt hur många som det inte löst sig för.

I samband med butiksnedläggningar varslade Konsum Värmland 30 tjänstemän om uppsägning. Där pågår fortfarande diskussioner.

 

FAKTA Bakgrund

I våras gick Konsum Värmland ut med att föreningen gått 60 miljoner back 2014 och att 11 butiker hotades med nedläggning. Efter ett antal möten med medlemmar och personal beslutades det att sju landsortsbutiker räddas kvar. Fyra butiker skulle fortfarande läggas ned, men efter ett slutgiltigt besked blev det nu bara tre.