Julmusik, för vissa en trevlig stämningshöjare, för andra så outhärdlig att man till och med har svårt att jobba.

Dels handlar det om det plågsamma att behöva lyssna på Bing Crosby hela dagarna, men också om den höga volymen, säger Peter Persson, ombudsman på Handels i Göteborg.

– Vi har en medlem med tinnitus som far så illa av julhandeln att hon tar ut semester då. Det finns säkert fler som har liknande besvär som ger problem, säger Peter Persson.

Värst är det i de stora köpcentrumen där butikerna nästan ”tävlar” om vem som låter mest. För att locka kunder skruvas volymen upp successivt, vilket till slut skapar en kakafoni av jul-ljud.

– Man möts nästan av skratt när man tar upp frågan med arbetsgivare. Men det är ett riktigt problem. Det förstör julen för många av våra medlemmar, säger Peter Persson.

"Man förvandlas till Grinchen"

Johan Lindahl, ställföreträdande chef, MQ Skärholmen.

– Jag har levt med det i x antal år nu och varje år känner jag en stor suck inombords när den börjar spela. Kunderna upplever det som något mysigt som skapar stämning. För mig ger det bara ångest och ilska. De försöker att uppdatera och modernisera den, men det spelar ingen roll. Jag rent ut sagt avskyr julmusik.

Elisabeth Sandback, Klubbordförande Handels, Ica Sjöhagen Västerås.

– Jag störs inte av det. Vi har bara en vanlig radio där de spelar blandad musik, inte bara jullåtar. Jag kan absolut förstå att det är jobbigt för dem inom fackhandeln. Men för oss som jobbar med livsmedel tror jag inte att problemet är lika stort.

Moa Eriksson, säljare, MQ Stockholm city.

– Ja, att jobba i det är hemskt. Det är samma sak varje år, åtta timmar i sträck. Man förvandlas nästan till Grinchen när man ser alla gå omkring i det här ljudet och köper sina julklappar. För mig blir det som en soppa där allt låter likadant, men Bing Crosbys White Christmas och Mariah Careys All I Want For Christmas Is You är nog värst.

Anders Björklund, säljare, Clas Ohlson Gävle.

– Jag har inget problem med det faktiskt. Eftersom vi har så mycket annat som ska låta i butiken, datahögtalare och sånt som kunderna ska kunna testa, så får inte bakgrundsmusiken ta över. Jag tycker det är kul att jobba på julen. Folk är glada och det är mycket människor i butiken. Det blir roligare då.