Under december handlar svenskarna för 75 miljarder, varav 16 miljarder är extra på grund av julen. De flesta handlarna låter sina anställda jobba fler timmar och 60 procent tar in extra personal.

– Det är ett väldigt stort behov av extra arbetskraft under julhandeln. Därför är vi noga med att det ska vara praktikstopp så att så många personer som möjligt får chans att jobba, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handels.

Enligt Svensk Handels julrapport köper svenskarna julmat för 700 kronor och julklappar för 1000 kronor per person. 30 procent planerar att köpa sina julklappar på nätet.

– När vi tittar på e-handeln så har den än så länge inte fått så stora effekter på övrig handel. Många kedjor har både en fysisk butik och e-handel. Och antalet anställda i hela handeln har snarare ökat senaste åren, säger Stefan Carlén.