Hur känns det?

– Jag är väldigt chockad. Men det är roligt att få en utmärkelse för ett sådant här uppdrag. Arbetsmiljö ligger mig varmt om hjärtat och jag är en vårdande människa. Jag har varit skyddsombud sedan 2001 och huvudskyddsombud i tio år. Man växer in i sin roll. Det är ett stort område och vi har mycket att jobba med både skyddsombud och arbetsgivare.

Vad är roligast med att vara skyddsombud?

– Det är att vara med på skyddsronder och sitta i skyddskommittén. Att kunna påverka sin arbetsmiljö. Det är viktigt att ha en öppen dialog med arbetskamrater och arbetsgivare.

Vad är svårast med uppdraget?

– Facket är duktigt på att utbilda skyddsombud i arbetsmiljö. Tyvärr får inte alla chefer samma utbildning och då kan det lätt bli missförstånd. Men det är också så att de frågar oss om råd. Arla har nyligen köpt Falbygdens ost och de snålar inte på arbetsmiljön. De utbildar chefer och satsar på rehabilitering för anställda. Det är roligare att jobba då.

Hur ska du fira?

Jag var på LO-distriktets höstrepresentantskap och tog emot priset och då blev jag uppvaktad. Det var lite tufft att gå fram inför alla. Jag har inte gått ut med det på jobbet än. Men det var ju mina arbetskamrater som nominerade mig och jag känner att jag har ett förtroende bland dem.

Vilken är din favoritost?

– Det låter ju jättetråkigt men jag gillar mild ost, speciellt Billinge. Vi har 25 procent rabatt på ost i butiken som ligger i anslutning till jobbet. Där finns ett jättestort sortiment av dessertost men jag gillar inte sådan ost.