– Det känns så klart inte bra. Men jag är gravid och ska föda i mars, så vi svävar ändå på moln här hemma trots allt, säger Jennie Benzerud, som har jobbat ett och ett halvt år på Rut and Circle-butiken i Uddevalla som visual merchandiser.

Beskedet om att butikerna ska stänga fick de anställda på en telefonkonferens där butiksanställda landet över deltog.
– Frågorna var många. Informationen mycket bristfällig.En jurist kunde svara på en del frågor. Men det är ju många som drabbas och inte har något jobb efter jul. Klart oron är stor, säger Jennie Benzerud.

Rut and Circle ägs till största delen av familjen Hjelte och varumärkena som ingår säljs i elva butiker och en webbutik. Klädmärket har även runt 200 återförsäljare.
– NA-KD kontaktade oss först för ett samarbete. Sedan bestämde vi oss för att sälja till dem, säger Caroline Hjelte, vd på Rut and Circle.

E-handelsföretaget NA-KD och Jarno Vanhatapio, som grundade Nelly.com, tar alltså över. De kommer att lägga ner tio butiker och behålla en, den i Nordstan, Göteborg.
– Den blir kvar och utgångspunkten är att personalen blir kvar. Vi kikar dock på det i detalj och ser på behoven. Men i princip blir personalen kvar, säger Jarno Vanhatapio.

Kvar blir också webbutiken och försäljningen till de externa återförsäljarna.
– Vi kommer leverera och utveckla varumärket precis som vanligt framöver. ”Business as usual”, säger Jarno Vanhatapio.

Men för de butiksanställda på de tio butikerna som läggs ner är sista anställningsdagen 31 december. Förhandlingar med facket har inletts på vissa håll är de redan klara.

Fakta

40 utan jobb 1 januari

Rut and Circle är ett svenskt modeföretag med varumärkena Rut and Circle, Sally and Circle och X and Circle. Klädkollektioner skapas av designers, inköpare och ambassadörer. Rut and Circle består av elva butiker, en webbutik och säljs av nära 200 återförsäljare. 1 december 2015 såldes företaget till NA-KD, som stänger tio av elva butiker den 31 december.

Rut and Circle har 40-talet anställda, då är heltids- och deltidsanställda samt extra anställda inräknade. Endast ett fåtal personer från Rut and Circle följer med till NA-KD.

NA-KD (Nakdcom One World AB) är e-handelsbolag som startade i april i år, 2015. Bolaget driver ett flertal online-butiker och sysselsätter ett trettiotal anställda. Bakom står Jarno Vanhatapio, grundaren till Nelly.com.