Konsum Värmland har tio fackhandelsbutiker med märkena Affection Kosmetik och Mansion kök och present. Nu stänger man två av dessa vid gränshandelsplatserna Charlottenberg och Töcksfors. Orsaken är att att de inte längre lönar sig. Konkurrensen inom gränshandeln har hårdnat, säger Konsum Värmland i ett pressmeddelande. Samma butiker på andra orter går bra och drabbas inte.

Eva Enström är ombudsman på Handels i Karlstad och ansvarig för de fackliga förhandlingarna.

– I till exempel Charlottenberg har butiken gått med minus senaste tre åren på grund av konkurrensen från andra butiker. Dessutom planerar ägaren av köpcentret en kraftig hyreshöjning, säger hon.

Fyra personer på varje butik berörs av nedläggningarna. Vid båda köpcentren finns Coop-butiker och där kommer det att bli gemensam turordningslista. Det innebär sist in – först ut, enligt las, och kan drabba personer med kort anställningstid på de andra Coop-butikerna.

– Arbetsgivaren ser över om det finns omplaceringsmöjligheter. Konsum Värmland står inför stora pensionsavgångar. Det finns också en del personer som är långtidssjukskrivna som man kan få långvikariat för. Men båda gränshandelsplatserna ligger avsides så blir ett jobb ledigt i Karlstad kanske inte alla har möjlighet att ta det, säger Eva Enström.

Hon tycker att Konsum Värmland gör sitt bästa för att hitta lösningar för alla de som blivit uppsagda under det senaste årets nedläggningar.

Det som oroar Eva Enström i allmänhet är att den norska och svenska kronan ligger väldigt nära varandra vilket gör att det inte längre är lika lönsamt för norrmännen att handla vissa varor i Sverige.

– Att det är så i korta perioder påverkar inte handeln så mycket men nu har det varit så här ett tag och risken är att även andra butiker inom gränshandeln får problem, säger hon.