– Vi var utvalda. Vi var 20 av 1 000 sökande som hade lyckats. Det var så företaget talade om oss första dagen. Vad hade vi lyckats med? Få sms-jobb i deras bemanningspool, säger Solange Olame Bayibsa.

Året var 2008 och den nya anställningsformen allmän visstid hade börjat användas av företag. Genom den fick arbetsgivarna möjligheten att vid behov anställa på kort tid. Timme för timme. Dag för dag. Men flera satte det i system. Bland annat det stora klädföretag som Solange Olame Bayibsa fick jobb hos.
– Under tre års tid jobbade jag i bemanningspoolen. Ibland hoppade vi in för vabb, sjukdom eller semester men inte alltid. Det fanns ett behov av att anställa, men istället använde sig företaget av oss i poolen, säger hon.

Bemanningspoolen funkade så att butikerna skrev vilka timmar de behövde folk. De anställda fick sedan tjinga arbetspasset. Den som fick jobbet fick ett sms. Svarade man inte efter 30 sekunder, gick frågan vidare till nästa. Var man riktigt omtyckt kunde man bli uppringd av butikschefen.

Det hände att Solange Olame Bayibsa jobbade sjuk. Hon behövde pengar och för att inte förlora möjligheter till jobb.
– Det var mycket hård konkurrens om jobben. Det skapade en osämja. Konkurrensen skapade också en situation där det ibland hände att vi saboterade för varandra. För de fast anställda skapade bemanningspoolen också irritation och stress. De skulle ju ständigt lära upp oss i nya butiksrutiner samtidigt som de skulle göra sitt jobb.

Efter tre år lyckades Solanga Olame Bayibsa bli inlasad. I dag är hon 28 år. Hon har kvar sin fasta anställning på 30 timmar i veckan, men är just nu tjänstledig för studier på Stockholms universitet.

Men alla har inte samma flyt. Visstidsanställningar har skjutit i höjden de senaste åren. I dag är lågt räknat 30 procent av de anställda i handel anställda på visstid, enligt facket. Det handlar om sms-jobb, kontrakt dag för dag eller vecka för vecka. Men också om fasta anställningar på få timmar som drygas ut med visstid.

Visstidsanställningar är inte bara en fråga för arbetsmarknadens parter, utan även politiker. EU har krävt att Sverige i lagen om anställningsskydd, las, gör någonting åt missbruket av visstidsanställningar. Och i dag diskuterades frågan i riksdagen på ett seminarium med rubriken ”Visstidsanställning, möjlighet eller begränsningar?” Solange Olame Bayibsa var där för att tala om sina erfarenheter som sms-anställd.
– Det är ingen som säger att vi inte ska ha allmän visstid. Men det ska inte sättas i system. Det känns som arbetsgivarna inte lyssnar, sa hon efteråt.

Fakta

"Vårt ansvar att förändra arbetsmarknaden"

Förutom Solange Olame Bayibsa var forskare, fack och arbetsgivarrepresentanter inbjudna till dagens seminarie i riksdagen. Forskare pekade på att ohälsan och sjukskrivningarna ökar både bland visstidsanställda och fast anställda på arbetsplatser med många visstidare. Arbetsgivarrepresentanterna hävdade att det finns enskilda fall där det missbrukas men det generella är att företag behöver visstidsanställningar för att möta kundbehovet. Handels och Kommunal menade att dagens arbetsmarknad är oanständig och skapar ohälsa för de anställda. Dessutom är den inte lönsam för företagen.
– Situationen ser ut så här idag. Men frågan är om vill vi ha det så. Parterna tillsammans med politiker kan ändra detta. Det är vårat ansvar, sa Stefan Carlén, förbundsekonom på Handels.