De som jobbar på Netto Råtorp i Karlstad kunde sitta hela arbetsdagar i kassan. Visserligen med möjlighet att gå upp och göra annat när det var lugnt, men kom en kund var det snabbt tillbaka. Avbrott stod inte på schemat förutom när det var rast.

Handels ombudsman och regionala skyddsombud i Karlstad Martin Boström anmälde butiken till Arbetsmiljöverket för en dålig arbetsmiljö. Tillsammans åkte de dit och gjorde en inspektion. Båda parter blev nöjda med vad Netto förbättrat. Butiken har börjat göra dagsplaneringar. Vem ska jobba var? Vem ska sitta i kassan? Vilka klockslag? När får man gå och äta lunch och fika?
– Förut fanns inga rutiner, nu finns en tydlighet. Ingen ska sitta mer än två timmar i kassan, sen ska man bli avbytt och göra något annat i 20 minuter för att få återhämtning. De ska också hjälpa varandra på arbetsplatsen, fråga varandra om någon vill byta så ingen fastnar. Men det är butikschefen som ansvarar för att det fungerar, säger Martin Boström.

I slutet av januari åker han tillbaka till Netto för att kolla att allt fungerar som det var tänkt. Till dess avvaktar Arbetsmiljöverket med att stänga ärendet.

Också Netto är nöjda med åtgärderna i Karlstadbutiken.
– Planeringen i butiken har blivit mer strukturerad och kommunikationen i gruppen mer öppen. Arbetsmiljön, dialogen och stämningen har förbättrats, säger regionchef José Riera.

Nu har alla Nettobutiker fått samma verktyg för att bli bättre på att planera sin bemanning, så att de anställda inte sitter i kassan för länge.

Läs tidigare artikel!

Fakta Så säger reglerna

Hur det är att jobba i kassa kan variera väldigt beroende på om du jobbar i en mataffär, klädbutik eller annat.

Ju högre belastningen är, desto viktigare är det att arbetspassen är korta, att man byter till andra arbetsuppgifter och får pauser.

Man får sitta i kassan högst 7 timmar per dag. Är arbetet under hela eller delar av dagen repetitivt och starkt styrt ska det inte överstiga 4 timmar per dag och 20 timmar per vecka.

Ett arbetspass i kassan ska inte vara längre än 2 timmar. Raster, pauser eller annat arbete behöver schemaläggas och rekommenderas vara minst 20 minuter.

Källa: Arbetsmiljöverket