Traineeprogrammet Ung i Axfood är ett av de första mer ordnande exemplen på yrkespraktik inom handeln. Initiativet startades av Axfood-koncernen för cirka ett år sedan och applåderas av både Svensk Handel och facket. Men trots lovorden är intresset hittills svalt, endast fyra personer går just nu programmet.

– Det är tråkig eftersom vi tror starkt på det här. Vi skulle vilja ha en praktikant i varenda en av våra 800 butiker, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Axfoods praktikanter finns på plats i Willys och Hemköp butiker i Malmö, Göteborg och Eskilstuna. Trots det svaga söktrycket har Axfood själva bara gott att säga om upplägget.

– Det ger möjligheten att lära sig alla dimensioner av butiksarbetet – både vad gäller butiksekonomi, försäljning och service, säger Claes Salomonsson och fortsätter:

 – Om traineen är engagerad och vill fortsätta med en karriär i handeln, så är vår ambition att erbjuda en anställning efter avslutat program. Vi behöver duktiga och engagerade medarbetare som vill växa med oss och bidra till att utveckla framtidens handel.

Utöver Axfoods program har Handelns Yrkesnämnd, som administrerar yrkespraktiken, hanterat ytterligare fem praktikanter. Totalt rör det sig alltså om nio ungdomar sedan avtalet om yrkespraktik slöts för över två år sedan.

Tidigare i våras talade facket och svensk Handel därför om att bredda sökbasen. Idag är kravet är att man måste vara under 21 år och ha gått Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet.

En idé som framförts är att omfatta fler gymnasieprogram, till exempel Ekonomiprogrammet. Men än så länge har inget hänt.

 – Parterna har fullt upp just nu med avtalsrörelsen. Vi har en vilja att bredda det, men frågan är hur. Min förhoppning är att det kommer något under våren om detta, säger Lennart Grönberg utbildningspolitisk ombudsman.

Fakta: Yrkespraktik

Yrkespraktik är en möjlighet för ungdomar under 21 år som har gått ut handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet med godkända betyg. Cirka 2 600 elever går ut den utbildningen nästa år.

Deltagande butiksföretag ska vara medlem i Svensk Handel eller KFO och ha kollektivavtal.

Praktiken sker på heltid i 12 månader. Praktikanten får lön som minst motsvarar 75 procent av minimilönen med ett års branschvana. Efter genomgången praktik får man ett yrkesbevis.

Praktikanten har en handledare. Teoretisk utbildning sker bland annat genom en webb-baserad kurs i nio steg.

Yrkespraktik är handelns variant av yrkesintroduktionsanställning, eller YA-jobb. Företag som anställer YA-jobbare får statligt bidrag i form av handledarstöd och ytterligare cirka 31 procents nedsättning av den redan låga arbetsgivaravgiften för ungdomar.

Yrkespraktiken administreras av Handelns yrkesnämnd. Det statliga stödet handläggs av Arbetsförmedlingen.

Mer information finns på www.yrkespraktik.se.

Fakta: Fler praktikanter via arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har också släppt igenom praktikanter eftersom handelns yrkespraktik även klassas som en YA-anställning. Enligt uppgift ska det röra sig om ett 20-tal personer. I dessa fall har dock facket inte samma insyn, vilket gör det svårare att följa upp om arbetsgivarna uppfyller sin del vad gäller handledning och studieplan.

Myndighetens sätt att hantera yrkespraktiken har kritiseras, både av Handels, men också av Statskontoret som utrett frågan.