Sov!
Önska dig en sovmorgon i jul. Ställ inte klockan, gå upp när du vaknar. Ut genom dörren går du först efter att i din takt druckit ditt kaffe (ok vissa dricker te) och ätit frukost.
LB

Skippa julklapparna
Vill du slippa de krystade julklapparna från svärmor och sista minuten-presenten till brorsans flickvän som redan har allt? Gör en överenskommelse med de vuxna som firar ihop att helt skippa julklapparna. Skänk en slant till välgörande ändamål i stället.
AA

Ha glotid!
Ligg i soffan, sitt på köksstolen, ligg raklång på golvet. Stirra upp i taket, ut genom fönstret, på tomma väggen. Det är vid de där tillfällena när jag bara ligger och stirrar och släpper loss tankarna som jag kommer fram till de bästa lösningarna, de bra idéerna till jobbet och hur jag ska få livet att gå ihop helt enkelt.
LK

Julefrid i stallet
Julafton i stallet, kan det bli bättre? Rykta och sadla, rida kadrilj till julmusik i ett fullsmockat ridhus. När uppvisningen är klar kommer tomten med morötter och vi tvåfotingar får glögg och peppisar. Om man inte har en häst till hands men vill uppleva detta, prova att leta upp närmsta ridskola och kolla om det finns nåt juligt att gå och kika på.
AF

Gå på krogen!
Julen är en orgie i pyntande, pysslande, rimmande och diverse sociala aktiviteter. Närvaron är obligatorisk – nu ska vi ha trevligt tillsammans, basta! När maten och klapparna är avklarade kan jag smita ut till lokalpuben. Med alla måsten äntligen avklarade och ett par öl innanför västen sprids den sanna julefriden.
AAN

Hjälp en flykting
Extra många människor i vårt land har denna jul behov av extra omtanke. Skänk kläder och leksaker till asylboendet, skicka pengar till en hjälporganisation – eller ge av din tid genom att anmäla dig som volontär. Kommuner, kyrkor och frivilligorganisationer kan förmedla ditt bidrag.
SJ