– Vi har beslutat att lägga ner åtta butiker i ett första steg. Vi är i en väldigt allvarligt situation, Men vi har en plan för att göra Indiska lönsamt igen. Den tror jag på annars skulle jag aldrig ha tackat ja till vd-uppdraget, säger David Rönnberg, ny vd på Indiska sedan knappt en månad tillbaka.

I Stockholm är det butikerna i Gamla Stan, Skärholmen, Hornstull och Värtahamnen som ska stänga. Även en butik i Torp, Uddevalla, en i Sundsvall, en i Örnsköldsvik och en i Töcksfors, Värmland kommer att läggas ner. Totalt berörs mellan 40 och 60 butiksanställda.

Fackliga förhandlingar har inletts eller kommer att inledas inom kort. De anställda som i slutändan sägs upp är via den statliga lönegarantin garanterade lön under sin uppsägningstiden, om inte Indiska kan betala. Det finns dock en maxgräns i lönegarantin. De som sägs upp har som vanligt när anställda sägs upp på grund av arbetsbrist rätt till omställningsstöd.

Fakta

Lön under rekonstruktion

Lönekrav som uppkommit tre månader före och en månad efter beslut om företagsrekonstruktion betalas av staten via lönegarantin. Högsta belopp är 177 200 kronor per person. Därefter ska företaget självt betala lön. De som sägs upp får sin lön via lönegarantin under uppsägningstiden, dock till ett visst maxbelopp.