Ica Folkes livs i Uppsala vill ha öppet dygnet runt för att butiken ligger i ett studentområde. I dagsläget stänger man 23.31 alla dagar. För att ha öppet efter midnatt krävs ett undantag från lagens nattarbetsförbud. Handels och Arbetsmiljöverket har tidigare sagt nej. Butiken överklagade därför till förvaltningsrätten, som nu också säger nej.

”Förvaltningsrätten bedömer att vikten av att hålla livsmedelsbutiker inom dagligvaruhandeln öppet från midnatt till klockan fem på morgonen inte är ett sådant viktigt samhällsintresse som avses enligt lagens intentioner”, skriver man i domen och jämför exempelvis med sjukhus, brandkår och hotell. De som behöver handla på natten kan gå till en bensinstation, tycker förvaltningsrätten.

Butiksägaren Fredrik Andersson ska överklaga till kammarrätten.
– Jag är lite förundrad över att förvaltningsrätten bara gått på vad Arbetsmiljöverket och facket sagt. Jag tror att det kommer bli ett annat utfall om man överklagar.

På Handels i Uppsala är man däremot glad över att rätten gick på deras linje.
– Behovet att ha öppet på natten är inte så stort kontra risken för rån och ohälsa, säger ombudsman Lukas Ringqvist.