Efter Aftonbladets granskning av Kommunal, där oegentligheter vad gäller förbundets kursgård, restaurangverksamhet och uthyrning av lägenheter till politiker har framkommit har kommunikationsenheten på Handels varit på tårna.

– Jag har bett att Handels Direkt ska ha extra koll och meddela mig direkt om några upprörda medlemmar hör av sig. Men hittills har det varit lugnt, säger Lena Gennemark Edsbäcker, kommunikationschef på Handels.

Några förändringar i medlemsantalet på grund av skriverierna har heller inte skett. Men att historien skadar förtroendet för facken i stort råder det ingen tvekan om, säger Lena Gennemark Edsbäcker.

– Så fort en sådan här affär dyker upp så spiller det över på hela fackföreningsrörelsen. Det spelar ingen roll om det är inom LO, TCO eller SACO. Det är tråkigt men förståeligt.

– Det handlar inte bara om medlemmarna utan även om allmänhetens förtroende. Vi är beroende av deras stöd för att kunna göra skillnad.

Ett antal medier har dock hört av sig med frågor om förbundets fastighetsinnehav. Handels har varken kursgårdar eller restauranger, men äger tre fastigheter i centrala Stockholm.

– Vi har blivit kontaktade av några journalister som har velat ta del av våra policys vilket gjort att vi uppdaterat siffrorna som visar fördelningen av våra lägenheter. Det är är inget konstigt, vi får ofta sådana frågor, säger Lena Gennemark Edsbäcker.

Två är kontorsfastigheter på Norrmalm där Stockholmsavdelningen och förbundskontoret huserar. Den tredje är en bostadsfastighet på Grev Turegatan på Östermalm. Fastigheten rymmer totalt 20 lägenheter. Elva av dessa hyrs ut till allmännyttan, resten disponerar Handels för uthyrning till medarbetare.

­– Lägenheterna det har skrivits om nu har varit stora våningar. Våra lägenheter är små övernattningslägenheter, enbart 1:or och 1,5:or, som utnyttjas i andrahand av vissa av våra medarbetare under tiden de har uppdrag för oss, säger Lena Gennemark Edsbäcker och fortsätter:

– För oss är det en rent funktionell lösning, men också en långsiktig investering för att säkra medlemmarnas pengar och möjligheterna att strejka.

Efter avslöjandena har Kommunals tredje vice ordförande, Anders Bergström, avsagt sig sina uppdrag. Detta gäller även uppdraget som styrelseledamot i LO-Mediehus där bland annat Handelsnytt ingår.