Handels avdelning i Kristianstad har fått pris för att ha hållit flest skolinformation-träffar av avdelningarna, i förhållande till sin storlek. Totalt har de hållit i 24 träffar med gymnasieungdomar under hösten.

– Skolinformationerna är det viktigaste vi gör i hela förbundet. Det är ofta den första kontakten med facket, säger Marika Markusson, skolinformatör som också jobbar på Willys i Olofström.

Många ungdomar hon möter på träffarna har redan varit ute på sin första praktik och de vanligaste frågorna handlar om lön, om de får jobba ensam i kassan, handledare och om de får utföra jobb som en anställd egentligen skulle göra.

– Skolan kan ofta inte göra så mycket för att hjälpa eleverna. Jag får nästan lika mycket frågor från lärarna som från eleverna. Det händer att de mejlar mig sen eller ringer Handels direkt med frågor om praktiken, säger Marika Markusson.

I början tyckte hon att det var svårt att prata inför en hel klass men nu känner hon sig trygg den rollen.

–Det ger så mycket tillbaka. Många elever får en aha-upplevelse. Och många blir elevmedlemmar och vissa blir till och med aktiva i fackets ungdomsverksamhet, säger hon.